Закрили скандальне «єдине освітнє інформаційне вікно України»

 

4 жовтня припинило своє існування Єдине освітнє інформаційне вікно України – сайт osvita.com. Цей портал був створений у жовтні 2010 року за участі Міносвіти і мав інформувати про всі освітні події в країні.

Сайт був ланкою у комерційній схемі Міносвіти, за якою міністерство давало приватній фірмі заробити на університетах по 30 тис. на рік з кожного.

Як повідомила «Свідомо» одна з колишніх журналісток сайту, редакція не розрахувалася з журналістами.«Різним працівникам різний час не платили грошей. Комусь чотири, комусь два місяці. Мені вони заборгували декілька тисяч гривень», – сказала вона.

«Нас просто зібрали і сказали – все, закриваємося. Немає грошей утримувати коллектив», – додала журналістка.

За її інформацією, керівники сайту зараз намагаються «намагаються продати цей сайт комусь, щоб хоч щось виручити з грошей, але поки безуспішно».

Крім того, про закриття сайту не повідомили ректорам університетів, які заплатили по 30 тис. грн.

«Насправді, дуже дарма вони нас звільнили. Ми знаємо про Міністерство освіти набагато більше, ніж наприклад ви. Про всі схеми. І ми хочемо помститися», – сказала журналістка.

Нагадаємо, за інформацією  ZN.UA, Міністерство освіти України розіслало в українські вищі навчальні заклади листи з вимогою оплатити послуги сайту osvita.com для створення «Єдиного освітнього інформаційного вікна».

 

Внесок кожного ВНЗ має скласти 7,5 тис. грн на квартал, або 30 тис. грн на рік. Міністерство обґрунтовувало таку вимогу рішенням Колегії міністерства від 20.08.2010 та наказом Міністерства від 06.10.2010 р.

Сайт osvita.com належить приватній структурі «Імперія-інфо», власником якої є 24-річний киянин Олександр Гудков. Його батько — Микола Гудков – працює на посаді керівника Департаменту персоналу і керівних кадрів у Міносвіти. До приходу в Міністерство Микола Гудков очолював прес-службу депутата Київради Дениса Костржевського (гендиректор «Жулян»). Відтоді працював і разом з Сергієм Барановим-Мохортом, що потрапив в Київраду від Партії регіонів.

За даними МОН, зараз в Україні 854 вищі навчальні заклади 1-4 рівня акредитації. Відповідно, «Імперія-інфо», за допомогою Міносвіти, мало шанс заробити 25,6 млн грн цього року,  і стільки ж – протягом усіх наступних років.

Джерело: ZIK

 

 

Відео

English version