Визначено найпрозоріші компанії в Україні

Центр «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» презентував результати першого в Україні Індексу прозорості та підзвітності компаній. Індекс започаткований в рамках Проекту «Об'єднуємося ради реформ (UNITER)», що виконується Pact і фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Комунікаційний партнер Індексу – ESG. Генеральний телевізійний партнер – UBR.


За результатами досліджень, проведених Центром, українські компаній недостатньо відкриті перед суспільством – у 59,8% компаній детальна інформація про їхню діяльність доступна лише для внутрішнього користування. Саме з метою стимулювання компаній до більшого рівня розкриття інформації Центр «Розвиток КСВ» започаткував Індекс на основі методики організації Beyond Business (Ізраїль). 

Із 1 липня по 20 серпня 2011 року аналітики Центру «Розвиток КСВ» («Інвестгазета», топ 100), світу (Fortune, Global 500), Росії та Ізраїлю, де оцінювання за Індексом проводиться вже протягом трьох років. 

Марина Саприкіна, голова Центру «Розвиток КСВ», говорить: «До Індексу увійшли компанії України різних секторів, саме тому ми маємо змогу оцінити загальний стан КСВ та її висвітлення в Україні. Сподіваюсь, наступного року показники прозорості українських компаній будуть ще кращими». 

За результатами, найвищий Індекс прозорості та підзвітності має компанія ДТЕК (160 балів із 200 можливих; 80% прозорості), яка з отриманими балами увійшла до топ-10 найпрозоріших компаній світу за оцінкою Центра. Вікторія Гриб, менеджер із КСВ компанії «ДТЕК», говорить: «ДТЕК будує свою діяльність відповідно до найвищих бізнес-стандартів. Для нас велика честь отримати визнання наших зусиль щодо прозорості ведення нашого бізнесу та діяльності зі сталого розвитку з боку української спільноти та експертного середовища».

У перший десяток українського Індексу увійшли:

  • «ДТЕК» (160 балів; 80% прозорості);
  • «Метінвест» (146; 73%);
  • «Оболонь» (140; 70%);
  • «АрселорМіттал Кривий Ріг» (122; 61);
  • «Систем Кепітал Менеджмент» (119; 59,5%);
  • «Київстар» (117; 58,5%), «Інтерпайп» (106; 53%);
  • «Ернст енд Янг Україна» (105; 52,5%);
  • «МЕТРО Кеш енд Керрі Україна» (104; 52%);
  • «Галнафтогаз» (103; 51,5%).

Всі компанії першого десятка мають нефінансові звіти, деталізований опис упровадження соціальних та екологічних проектів та зручну навігацію сайтів. 

Головна відмінна ознака Індексу – в тому, що перевірити достовірність його результатів може будь-який користувач інтернету, адже необхідна для цього інформація знаходиться у відкритому доступі, а чіткі та зрозумілі критерії (звітність, навігація, доступність, прозорість) оцінювання значно знижують рівень суб’єктивності. 

З результатами оцінювання ознайомтесь на сайті.

Компанії, які оцінювалися тут



Джерело : Центр «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності»



 

 

Відео

English version