Рейтинг найкращих вузів України 2011 року

Рейтинг найкращих вузів в Україні публікується вже в четвертий раз. Цього року, він розраховувався по тій самій методології, що і минулорічний. Не змінився і перелік вузів, що були включені до рейтингу: всього у загальному списку було оцінено 234 вищих учбових закладів України.

До числа перших потрапили: КПІ, університет Шевченка, Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана, Києво-Могилянська академія, Київський національний університет будівництва та архітектури. Львівська політехніка та Донецький національний технічний університет.

Упорядники рейтингу зазначають, що проект має на меті визначення вузів, навчання в яких має найбільшу практичну цінність і відповідає вимогам реального сектора економіки, а також гарантує випускникам надійні перспективи працевлаштування.

Що і як оцінюється

Дослідження, що проходило з січня по травень 2011 року, оцінює ступінь відповідності послуг у сфері освіти вимогам ринку праці, а також - загальну оцінку вузів такими цільовими аудиторіями, як роботодавці (представники великого та середнього бізнесу), випускники (2005-2010 років навчання), роботодавці-експерти (представники підприємств, в діяльності яких беруть участь спеціалісти визначених напрямків).

Усього в ході дослідження було опитано 1328 представників компаній, роботодавців і 1182 випускників українських вузів. Учасниками рейтингу вузів "Компас - 2011" стали 234 українських вузи III-IV рівня акредитації.

Під час визначення найкращих учбових закладів, враховувалися такі критерії оцінки: задоволеність випускників вузів отриманою ними освітою і можливістю застосувати її в трудовій діяльності, сприйняття роботодавцями якості освіти в українських вузах, сприйняття експертами якості освіти і співпраця між вузами і компаніями-роботодавцями.

Таким чином до першої п'ятірки цього року увійшли сім вузів, п'ять з яких Київські і по одному зі Львова та Донецька.



Окрім загального рейтингу вузів, "Компас -2011" традиційно представляє ще два Топи - по регіонах та за напрямами підготовки.

Як і минулого року, основним освітнім центром західного регіону є Львів: саме тут розташовані два найсильніші вузи регіону - Національний університет "Львівська політехніка" (1 місце регіонального рейтингу) та Львівській національний університет імені Івана Франка (2 місце у регіональному рейтингу).

Крім того, серед сильних вузів регіону можна відзначити Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, Національний університет водного господарства та природовикористання (Рівне), Тернопільський національний економічний університет, Державний вищий заклад "Ужгородський національний університет".

Що стосується центрального регіону, то найкращі вузи зосереджені, в основному, в столиці. Перелік найсильніших вузів регіону практично дублює рейтинг найкращих вузів у масштабах країни: перше місце посів КПІ, друге - КНУ ім. Т.Г.Шевченко, КНЕУ ім. Вадима Гетьмана, НаУКМА та Київський національний університет будівництва та архітектури.

Серед інших сильних вузів регіону, можна відзначити Київський національний торгово-економічний університет, Національний університет харчових технологій, Національний транспортний університет.

На півдні України в лідерах опинився Дніпропетровський Національний гірничий університет (шосте місце у загальному рейтингу і 29 балів).

Друге місце поділяють між собою Дніпропетровський національний університет та Одеський національний політехнічний університет. Третє - Державний вищий навчальний заклад "Український державний хіміко-технологічний університет", Одеський державний економічний університет і Національна металургійна академія України.

Серед інших кращих вузів, опинились: Запорізький національний технічний університет, Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Криворізький технічний університет, Одеський національний університет імені І.І. Мечникова та Одеська національна академія харчових технологій та ін.

На сході країни першість серед вузів тримає Донецький національний технічний університет, одразу за ним йде Харківський політехнічний інститут (шосте місце у загальному рейтингу), третє - Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого.

Інші вузи, що дають якісну освіту східного регіону: Донецький національний університет, Харківський технічний університет будівництва та архітектури, Харківський національний автомобільно-дорожній інститут.









 

За матеріалами "Компасу"

 

 

Відео

English version