АНАЛІЗ СОЦІАЛЬНОГО НАСТРОЮ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ

У 2010 році за населенням України спостерігалась досить висока соціальна активність, що була обумовлена політичними та економічними факторами. Найбільшого резонансу серед громадян набули плани та дії уряду в проведенні Податкової та Пенсійної реформ. Проявом незадоволення прийняття Податкової реформи стали мітинги та соціально-політичне явище «Майдан» (листопад-грудень 2010 р.). Неприйняття Пенсійної реформи вилилось лише у надмірну критику дій уряду, Верховної Ради та Президента України. Вже у 2011 році 36,8% громадян України готові брати участь у мітингах проти підвищення пенсійного віку в рамках Пенсійної реформи. Про це свідчать результати останнього соціологічного дослідження, проведеного в лютому "Українським демократичним колом". В цілому, опитування показало, що підвищення пенсійного віку не підтримують 88% українців .

За результатами опитування, проведеного Центром Разумкова, к кінцю 2010 року 60% українців висловили готовність взяти участь в акціях протесту у разі погіршення умов їх життя. Також, згідно з опитуванням, кількість людей, готових до несанкціонованих мітингів, становило 32%.

За даними соцопитування, 53% українців повідомляли, що впав рівень добробуту їх сімей. 75% опитаних були впевнені, що боротьба з корупцією ведеться вибірково або не ведеться взагалі, 56% вважали, що впав рівень стабільності .

Між тим, найвищий ступінь довіри населення України зазнавало до Президента (38%) .

К кінцю 2010 року за даними соціологічного дослідження, проведеного Центром соціальних і маркетингових досліджень «Соціс», українці оцінювали свій соціальний настрій на 40 балів зі 100. За даними опитування, найбільш сприятлива ситуація склалася в Києві, Донецькій і Луганській областях, а в Криму соціальне самопочуття населення різко знизилася в жовтні і його жителі відчували страх перед голодом. Як показало дослідження, 60% українців відчувають страх перед стрімким зростанням цін, втратою роботи, безробіттям, невиплатою зарплат і пенсій .

За приведеними вище даними можна зробити висновок, що населення України досить негативно сприймає дії уряду і оцінюють своє соціально-економічне положення на рівні нижньої межі. Щоб забезпечити задоволення своїх інтересів, українці у 2011 року будуть вдаватися до практики мітингування.

За результатами експертного оцінювання (додаток А), найбільш поширеною формою прояву незадоволення у 2011 році будуть такі процеси (рис.1.): критика - 39,6%, відсутність будь-якої реакції - 37,4%, негативне сприйняття (у формі мітингів, страйків, політичного явища «Майдан») – 15,7%, вкрай негативне сприйняття (у формі саботажів, терактів) – 4,5% та абсолютно негативне сприйняття дій чинного уряду (у формі революції, громадської війни) – 2,8%. Треба зазначити, що м’які (ніяка реакція та критика) та досить м’які (мітинги, страйки, політичне явище «Майдан») форми реакції суспільства сумарно становлять 92,7%, що свідчить про досить малоймовірні (7,3%) активні жорсткі форми реакції суспільства (саботажі, теракти, революція, громадська війна).

Для отримання приведених вище даних, експертами були оцінені заплановані дії уряду та дії, що підлягають реалізації на початок 2011 року (І квартал). Експертний аналіз дозволив ранжувати події у суспільно-політичному житті країни за рівнем вірогідності появи основної реакції суспільства на них (табл. 1).

Отже, найбільш вірогідною подією, що викличе за собою відповідну реакцію суспільства (критика дій) є Податкова реформа.

Треба зазначити, що сумарний показник перших п’ятьох (I-V) реформ та ініціатив становить 82,78%, що свідчить про те, що доля реакцій на останні (VI-XIX) реформи відносно мала.


Рис. 1. Найбільш поширені форми реакції суспільства

Таблиця 1

Ранжування подій у суспільно-політичному житті України


Проведений моніторинг ЗМІ та експертний аналіз дозволили зробити висновок про те, що українське суспільство загалом сприймає реформістські дії уряду або досить критично (39,6%), або не сприймає зовсім (37,4%); у трьох випадках (Податкова, Пенсійна та Освітня реформи) суттєвим варіантом формою прояву реакції суспільства є «Негативне сприйняття» (мітинги, страйки, політичне явище «Майдан») – 28,04%, 21,91% та 19,14% відповідно.

Іващенко Є.О., студент ІІІ курсу,

Донецький державний університет управління

 

 

 

 

Відео

English version