ЦВК: вільних і демократичних виборів в Україні не буде

 

Вже сьогодні можна констатувати, що вільних і демократичних виборів в Україні не відбудеться.

У цьому переконана заступник голови Центральної виборчої комісії Жанна Усенко-Чорна.

На думку заслуженого юриста України, вибори в Україні перетворюються на бутафорію демократії і не виконують функції забезпечення вільного і прозорого виборчого процесу.

"На жаль, перебіг цього виборчого процесу засвідчує безпрецедентний рівень втручання адміністративного ресурсу у вибори, безпрецедентний тиск як на членів виборчих комісій і самих кандидатів, так і на виборців", - наголосила вона в ефірі одного з українських телеканалів.

Усенко-Чорна вважає діючий виборчий закон кроком назад в організації демократичного виборчого процесу. Вона навела приклад некоректного застосування закону про вибори з боку ЦВК.

"Днями було встановлено, що до складу Київської міської комісії входить особа, яка не може бути членом виборчої комісії, а саме - кандидат у депутати від Партії регіонів. Ця особа була делегована до складу виборчої комісії від УСДП, однак зареєстрована у 2008 році кандидатом від Партії регіонів. Якби відбувався процес заміщення, вона набула б статусу депутата Київської міської ради", - сказала Усенко-Чорна.

За її словами, більшість членів ЦВК знайшла спосіб витлумачити закон так, що цю особу залишили членом комісії.

"Мова йде про заступника голови комісії пана Тишкевича, який, наскільки мені відомо, ще вчора (11 жовтня – ред.) перебував кандидатом у депутати від Партії регіонів до Київської міської ради", - розповіла Усенко-Чорна.

Разом із тим заступник голови ЦВК висловила впевненість, що позитивно вплинути на виборчий процес в Україні може присутність міжнародних спостерігачів, одначе на цих виборах їх буде мало.

Джерело: tsn.ua

 

Відео

English version