Українські вчені проти нового закону про мови

Ухвалення зареєстрованого в парламенті закону про мови зніме мотивацію до вивчення української мови і посилить мовний розподіл у суспільстві . Про це говориться в заяві президії Академії наук вищої школи України, пише «ТСН».

Автори заяви вважають реальною метою авторів проекту закону «Про мови в Україні» створити легальну ситуацію, при якій в усіх сферах громадського життя зможе неподільно володарювати російська мова.

В Академії наук нагадали, що проектом закону визначається, що «обов'язковість застосування державної мови або сприяння її використанню в тій або іншій сфері громадського життя не повинні тлумачитися як заперечення або применшення права на використання російської мови і інших регіональних мов або мов меншин».

Таке положення, вважають в академії, є безпрецедентним у світовій практиці, оскільки нівелює саме поняття офіційної мови, створює ситуацію, при якій кожен громадянин може вимагати застосування в якій-небудь ситуації саме його мови. Реалізація такого положення на практиці може паралізувати роботу тих державних структур, де узгодженість і чіткість має особливе значення (армія, диспетчерська служба, служби технічного нагляду).

У заяві також ідеться, що окрема стаття закону, присвячена російській мові в Україні і українсько-російській двомовності, фактично має на меті законсервувати ситуацію, яка утворилася в результаті століть реалізації державної політики русифікації, коли українців змушували відмовлятися від рідної мови.

«Відверто фальшивим і політично мотивованим» називають а Академії твердження авторів законопроекту, що «володіння російською мовою забезпечує громадянам України широкий доступ до досягнень світової науки і культури».

«По-перше, понад 98% науково-технічної інформації у світі сьогодні з'являється англійською мовою; на російську припадає менше 0,1%, і отже, вона ніяк не може вирішити питання доступу до світових наукових досягнень. По-друге, в Україні сформована одна з щонайпотужніших шкіл художнього перекладу, і українці мають усі можливості залучатися до класики світової культури – від поем Гомера і до сучасних кінофільмів – рідною мовою», – пишуть у заяві.

«Таким чином, справжньою метою авторів законопроекту є затвердження статусу російської мови як «вікна у світ» для українців. Нагадаємо: саме такою була позиція царського уряду, який Емським актом 1876 року заборонив переклади і наукові тексти українською мовою», – нагадують автори заяви.

Академія наук вищої школи, громадська наукова організація, яка об' єднує понад 300 провідних науковців, докторів наук і професорів, які працюють в українських ВНЗ, закликає українську інтелігенцію об'єднатися з метою недопущення ухвалення цього згубного для цивілізованої демократичної майбутньої держави законопроекту.

Джерело:http://www.volynnews.com/news/ukraine/ukrayinski_vcheni_proty_novoho_zakonu_pro_movy/

 

Відео

English version