Розвиток критичного мислення є запорукою професійного успіху – «День кар’єри ЄС» у Маріуполі

Європейські програми допомагають українським студентам опановувати професійні засади, отримувати м’які навички та вчать критично мислити, що є запорукою кар’єрного успіху. Про це йшлося під час онлайн «Дня кар’єри ЄС» у Маріуполі, що відбувся за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні 23 жовтня.

Менеджер проєкту «Інформаційна підтримка мереж ЄС в Україні» Денис Черніков закликав учасників заходу використовувати можливості європейської програми «Еразмус+», яка продовжена Євросоюзом ще на сім років. Він також розповів, що протягом місяця будуть оприлюднені нові умови участі. «Ми проведемо інформаційний захід щодо нового формату програми», - зазначив менеджер проєкту «Інформаційна підтримка мереж ЄС в Україні». За його словами, йдеться про вікно можливостей для учасників з України стосовно отримання навичок, знань, також окрім програм академічної мобільності, можна долучатися до молодіжних проєктів тощо. Для випускників вишів корисно знайомитись з можливостями програм «Горизонт-2020», «Креативна Європа» та COSME - в залежності від обраного фаху, вивчати, наскільки корисними можуть бути ці інструменти для професійного розвитку.

Провідний фахівець з питань зайнятості відділу рекрутингу Маріупольського міського центру зайнятості Катерина Кондрашова відзначила, що останнім часом зростає попит на кваліфікованих працівників – лікарів, фармацевтів, юристів, ІТ-спеціалістів та ін. «Переважна більшість компаній не розраховує, що випускник після отримання освіти зможе одразу включитися в роботу, вони готові навчати спеціаліста, потрібно кілька років, щоб підготувати працівника», - зазначила вона.

Заступник начальника відділу активної підтримки безробітних Маріупольського міського центру зайнятості Леся Петрушенко зосередилась на питаннях якості освіти, оскільки без належної оцінки та моніторингу якості освітніх послуг важко прогнозувати інтеграцію в європейський освітній простір. Вона відмітила негативний вплив пандемії на ринок праці, зокрема, в Україні, на тлі карантину, на 67% зріс рівень безробіття, знизився середній рівень заробітної плати у порівнянні до минулорічних показників. Якщо минулоріч найбільш затребуваними були фахівці будівельних спеціальностей та архітектури, то зараз на перший план вийшли запити на працівників сфери торгівлі, послуг, логістики.

Координаторка програм та проектів ГО «Маріупольська спілка молоді» Дар’я Маркович розповіла про можливості успішного старту в кар’єрі для молоді Донеччини та Запоріжжя. Зокрема, діють дві програми Skills Lab: одна з них допомагає студентам оцінити власні ресурси, уникнути помилок на старті, пройти навчання у формі семінарів, воркшопів, зустрічей з роботодавцями; друга програма готує майбутніх підприємців, допомагає знайти та сформулювати ідею стартапу, надає знання у правовій та фінансовій сфері, smm та seo.

Провідний науковий співробітник Інституту вищої освіти НАПН України, експерт з акредитації освітніх програм Національного агентства забезпечення якості вищої освіти Катерина Трима наголосила на необхідності більшого залучення роботодавців в освітній процес. Має бути постійна співпраця компаній та вишів, а не поодинокі запрошення на заходи. Здобувачі вищої освіти цілком виправдано вимагають більше практики, прагнуть практикоорієнтованого навчання, за європейськими стандартами. Університети, які розвиватимуть саме такі освітні програми будуть більш конкурентоздатними на ринку освітніх послуг.

Академічний координатор від Маріупольського державного університету проекту Erasmus+ «Переосмислюючи регіональні студії і Балто-Чорноморські зв’язки» Сергій Пахоменко підкреслив, що європейські програми надають можливості не лише студентам порівняти систему освіти в Україні та країнах ЄС, але й дозволяють налагодити професійні зв’язки викладачам, сприяють працевлаштуванню молоді на глобальному ринку праці. Маріупольському університету проєкт «Еразмус+» дозволив ознайомитись з роботою викладачів Естонії, Литви, Швеції, Польщі та вдосконалити навчальні програми відповідно до європейських вимог, адже в Європі вища освіта більше орієнтується на такі скіли як критичне мислення, робота в команді, креативність. В результаті такого підходу студенти отримують простір для практичних навичок.

«Європеїзація освіти – це ставка на критичне мислення, вміння вирішувати завдання, самовдосконалення», - переконаний С.Пахоменко.

Він також розповів, що у Маріупольському університеті створено Балто-Чорноморський центр – він став хабом для тих, хто хоче співпрацювати з країнами Балтії та регіону Чорного моря, прагне вести бізнес у цих країнах. Центр може взяти на себе функцію модератора, враховуючи досвід та розуміння процесів у європейських країнах регіону, це сало можливим завдяки участі у програмі «Еразмус+».

Відео панельної дискусії https://youtu.be/iKkV_GjZYZw

Відео

English version