Експерти прогнозують кардинальні зміни на ринку праці – перехід в онлайн та євростандарти

Найближчим часом відбуватимуться кардинальні зміни на ринку праці, відтак - і вимоги до спеціалістів будуть вже інші. Про це йшлося під час «Дня кар’єри ЄС» у Полтаві 22 жовтня, що відбувся за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні, в рамках проєкту «Інформаційна підтримка мереж ЄС в Україні».

Директор Навчально-наукового інституту лідерства Полтавського університету економіки і торгівлі Світлана Нестуля зазначила, що стратегія вишу базується на поєднанні навчання з науковою діяльністю та практикою, тобто створено середовище для розвитку потенціалу молоді. Таким чином, студенти отримують необхідні навички комунікації, роботи в команді, розвивають критичне мислення, креативність – задля цього проводяться відповідні тренінги та інші заходи. Вона наголосила на необхідності впровадження європейських підходів у якості освіти.

Менеджер проєкту «Інформаційна підтримка мереж ЄС в Україні» Денис Черніков звернув увагу на Угоду про асоціацію між Україною та ЄС у контексті ринку праці і відповідних зобов’язань нашої держави, а також – впливу цього засадничого документа на певні сфери діяльності. Найкращий приклад – реформа децентралізації, в якій за основу взято європейську модель щодо надання більших ресурсів регіонам та громадам для їх розвитку, це нова сфера діяльності, що активно розвивається. Відповідно проєктний підхід застосовується у галузях, пов’язаних з розвитком громад, наприклад, це стосується енергоефективності, житлового сектору тощо. Угода про асоціацію безпосередньо не містить умов стосовно знань і навичок, але містить стандарти, які ґрунтуються на нормативних актах, тобто йдеться про передачу знань саме таким чином.

Експерт закликав студентів, учасників «Днів кар’єри ЄС» глибше вивчати Угоду і те, яким чином вона пов’язана з обраною ними професійною діяльністю (це може бути Зона вільної торгівлі, інтелектуальна власність, енергетика, екологія та ін.). При цьому закладам вищої освіти також доцільно орієнтуватись на Угоду і ті розділи, які відповідають певній спеціалізації, додатково варто шукати матеріали Європейської Комісії, експертів, Урядового офісу з європейської та євроатлантичної євроінтеграції. «Ці матеріали можна включити до навчальних програм, щоб вчасно підгодовувати майбутніх спеціалістів до тих змін, які настануть внаслідок виконання Україною Угоди», - порадив Д.Черніков.

Директор Полтавського обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва наголосила, що ми спостерігаємо глобальні зміни на ринку праці, як то автоматизацію процесів, зростаючу мобільність трудових ресурсів. «У найближчі 2-3 роки 60% офісних працівників працюватимуть в онлайні, разом з тим змінюється поняття «цінний працівник» - треба розвивати вміння користуватися інформацією, швидко знаходити в інформаційному потоці потрібне», - наголосила К.Клавдієва і додала, що ринок праці - динамічний механізм, змінюється економіка, змінюються умови працевлаштування. Вона розповіла про позитивний досвід впровадження у службі зайнятості «кар’єрного радника» за європейськими стандартами, що дозволило утримати рівень працевлаштування населення, попри карантин. К.Клавдієва переконана, що у студентів є можливості працювати протягом здобуття вищої освіти. Окрім того служба зайнятості пропонує сучасні європейські методики навчання протягом життя. Керівниця служби зайнятості поділилась власним позитивним досвідом безперервного здобуття нових навичок: так, вона у 57 років здобула другу вищу освіту, а зараз вже восьмий місяць поспіль вивчає англійську мову.

Керівник Digital відділу мережі магазинів Аврора Сьогодні Володимир Бражник теж порадив студентам отримувати перший робочий досвід під час перебування у виші. «Потрібно спробувати, що тобі підходить і подобається, переконатися у правильному виборі фаху, або вчасно його змінити», - вважає він. У сфері діджитал знання змінюються дуже швидко, доводиться постійно навчатися, відвідувати конференції, виставки, щоденно опановувати нові технології, актуалізовувати свої знання. Бізнес готовий навчати працівників, щоб утримувати їх довше у компанії, але працівник повинен мати навички комунікації та інші soft skills.

Представниця Інформаційного центру програми Еразмус+, Молодь та Європейський корпус солідарності в Україні Анна Ковбасюк розповіла про переваги європейських програм для студентів. Ці програми спрямовані як на неформальну освіту, так і на соціальну активність і добробут молоді, сприяють працевлаштуванню, надають можливості практикувати іноземні мови.

Програми молодіжних обмінів також дозволяють підготувати проєкт з громадською організацією або з ВНЗ, обрати тему (екологія, культура, соціум тощо) та провести міжнародну зустріч, в якій братиме участь як мінімум 2 країни – це надихає на майбутнє, надає неоціненний досвід.

Також програми передбачають співпрацю для розвитку інновацій та обміну кращими практиками – йдеться про розробку інноваційних методик, наприклад, у сфері молодіжної політики. Такі проєкти можуть тривати до 36 місяців.

Структурний діалог передбачає зустрічі молоді з тими, хто ухвалює рішення у молодіжній сфері в ЄС. Українські учасники можуть побачити, як такий діалог організовано в Євросоюзі.

Європейський корпус солідарності дозволяє українцям брати участь у волонтерських програмах в будь-якій країні ЄС. Це також досвід проживання в іншій країні, навички спілкування, адаптації. Такий досвід зазвичай дуже впливає на напрям розвитку людини, каже А.Ковбасюк.

Існують також проєкти, що виконують групи волонтерів, наприклад, це може бути благодійний напрямок, чи соціальний. Такий проєкт триває до двох місяців і не забороняє брати участь декілька разів.

Відео панельної дискусії https://youtu.be/71bFxPPx9kM

Відео

English version