Українська молодь отримала такі глобальні кар’єрні можливості, які донедавна були недоступні - експерти

У сучасному світі є багато викликів, в тому числі пов’язаних з пандемією, водночас українська молодь отримала такі можливості кар’єрного розвитку та працевлаштування, які ще недавно були практично недоступні.

Про це говорили експерти під час «Дня кар’єри ЄС» 20 жовтня, який транслювався онлайн організаторами зі Львова і проходив вже традиційно за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні.

Потенціал «Днів кар’єри ЄС», який нагромаджено спільними зусиллями, є досить великим, ці заходи мають добре майбутнє, зазначив ректор Львівського національного університету імені Івана Франка Володимир Мельник. Він уточнив, що ЛНУ проводить цей захід четвертий рік поспіль і визнається одним з найкращих. Є практичний результат для студентів і викладачів, які спільно з роботодавцями працюють в рамках дуалізації освіти, щоби запроваджувати нові освітні програми, потрібні на ринку праці, наголосив ректор.

Радниця з питань преси та інформації Представництва Європейського Союзу в Україні Вікторія Давидова підкреслила, що цьогорічний онлайн-формат «Днів кар’єри ЄС» дозволяє залучати більше експертів, оскільки вони не мусять перебувати в одному місці. Торкаючись проблем, пов’язаних з карантином, В.Давидова вкотре зауважила, що Представництво ЄС в Україні зберегло усі програми, проєкти і надалі продовжуватиме проведення таких заходів як «Дні кар’єри ЄС», адаптуючись до ситуації. Вона наголосила на важливості відслідковування тенденцій на ринку праці, змін у пошуку роботи з боку претендентів та вимог роботодавців. «Ми будемо продовжувати «Дні кар’єри ЄС» і наступного року, будемо постійно спілкуватися, надавати нові можливості молоді, в тому числі це стосується побудови паралельної кар’єри, працюватимемо ще активніше, в тому числі і з Інформаційними центрами ЄС», - розповіла В.Давидова.

Керівниця Інформаційного центру ЄС у Львівському університеті, професорка Наталія Антонюк переконана, що європейська інтеграція України надає великі перспективи для молоді, її розвитку,  і загалом, якщо Україна відповідатиме Копенгагенським критеріям ЄС, ми побудуємо високорозвинену державу. «Як не парадоксально, виклики COVID-19 створюють і нові можливості, є мотивація шукати нові шляхи і форми міжнародної співпраці, в тому числі в освітньому процесі», - вважає Н.Антонюк.

Представниця у Західному регіоні урядового офісу із залучення та підтримки інвестицій Ukraine Invest Ольга Сивак розповіла про значний інтерес європейських інвесторів до залучення українських молодих спеціалістів з Львівського регіону, зокрема, це стосується фахівців інженерних та економічних спеціальностей. Традиційно розвивається ІТ-сектор та агросектор в Україні. У світі зростає попит на екологічні харчові продукти, і в цьому секторі Україні є багато чого запропонувати. Також підвищується затребуваність спеціалістів на перетині кількох галузей, наприклад, економіки та ІТ-технологій, що також може стати додатковим плюсом для молодих вітчизняних фахівців.

Керівник львівського офісу міжнародної  компанії КПМГ Максим Войцеховський розповів, що компанія надає консалтингові послуги практично по всьому світові, має 220 тис. працівників і останнім часом розширює представництво в Україні. Серед відносно нових сфер діяльності цієї міжнародної структури М.Войцеховський назвав діджитал-консалтинг, розробку таких продуктів для клієнтів.

«Наша команда збільшується, відкриті нові вакансії аудиторів, запрошуємо молодих людей. Хто мріє, бажає, той досягає великих успіхів», - підбадьорив учасників заходу М.Войцеховський.

CEO міжнародної компанії BPO Nextdoor, засновник і CEO стартапу  gelato.in.ua Юрій Підсадний розповів, що компанія працює в Україні, але орієнтується на західні ринки, переважно німецький і займається розробкою сайтів, безпекою в інтернеті, підтримкою клієнтів та медіамоніторингом. На початку кар’єри він радить студентам орієнтуватися не на більші заробітки, а на комфорт роботи чи співпраці, адже важливо мати спільні погляди, щоб професійно розвиватись. «Чим більше ви гнучкі, маєте бажання освоювати нові знання та сфери діяльності, тим більше маєте шансів розвиватись у нашій компанії», - зізнався Ю.Підсадний.

Керівниця відділу кар'єрного розвитку та співпраці з бізнесом, аспірантка кафедри менеджменту ЛНУ Ірина Сновидович поділилась інформацією про нові форми роботи у пандемію. Зокрема, започатковано проєкт відео-рекомендації від роботодавців, проводилась майстерня кар’єри у формі онлайн-тренінгів та конкурс студентських резюме, завдячуючи цьому учасники отримали цікавий досвід комунікації. ЛНУ відкритий для співпраці з роботодавцями з урахуванням потреб ринку праці.

Менеджер проекту «Інформаційна підтримка мереж ЄС в Україні»  Денис Черніков сфокусував увагу на європейських підходах до ринку праці: створення робочих місць, навчання, здобування нових навичок, підготовка та перепідготовка тощо. Якщо програма «Еразмус+» стосується безпосередньо профільної освіти, то іншим напрямом є сприяння молоді у працевлаштуванні, що передбачає дотації на створення нових робочих місць, перепідготовку, стажування, підтримку стартапів та молодіжні гарантії, співпрацю університетів з бізнесом. Опосередковано до ринку праці мають відношення і такі програми як «Горизонт-2020», «Креативна Європа» та COSME, у яких бере участь і Україна.

Інституційна координаторка програми Erasmus+ в ЛНУ ім. І.Франка, доцентка факультету міжнародних відносин Оксана Краєвська заявила, що університет є одним із лідерів міжнародної співпраці: має 64 угоди в рамках «Ерамус+», вже понад 600 студентів стали стипендіатами цієї програми і навчались один із семестрів в європейських закладах вищої освіти. ЛНУ також підписав 183 двосторонні угоди із зарубіжними вишами. «Еразмус змінює життя, світогляд, дає напрацювання, допомагає студентам знайти кращу роботу», - поділилась враженнями О.Краєвська. Вона уточнила, що вже зараз у ЛНУ оголошені програми академічної мобільності на весняний семестр та запросила студентів брати участь у оголошених конкурсах «Еразмус+», сподіваючись, що їм вдасться виїхати на навчання до вишів ЄС і карантин цього разу вже не завадить, як це сталося з осіннім семестром (осінні програми мобільності довелось відмінити через закриті кордони країн ЄС).

Співласник TS Management Group,  стипендіат Erasmus+,  магістрант Варшавської школи економіки та Краківського  економічного університету, учасник понад 30 міжнародних проєктів Тарас Яворський поділився досвідом, як використати ситуацію з карантином в розвитку кар’єри. За його словами, під час карантину міжнародні компанії почали відкривати вакансії на аутсорсингу і тепер вже не треба фізично їхати до офісу, думати про документи на проживання у країні ЄС, а можна подаватися на вакансію, перебуваючи в Україні. Ще рік тому це було би неможливо.

«Вже менш важливо, де ти знаходишся, тому варто подаватись на вакансії по всьому світу, це один з найкращих часів для кар’єри», - вважає Т.Яворський. Досвід «Еразмус+» - це не лише знайомства в країнах ЄС, але й розуміння європейських ринків, і враховуючи, що ринки ЄС та України наближаються, ці нові знання дозволяють будувати успішну кар’єру, переконаний стипендіат програми.

Інша стипендіатка Erasmus+ Христина Гуменюк образно сформулювала квінтесенцію участі у програмі: це не просто рік у житті, а життя в одному році. Цінний досвід участі у міжнародних програмах надихає, викликає бажання ділитися знаннями, поширювати їх. «Порушуйте стереотипи, руйнуйте їх, навіть якщо не з першого разу виходить (потрапити на європейську програму – ред.), доля вам неодмінно посміхнеться», - закликала Христина.

Відео панельної дискусії https://youtu.be/7C9ZRv31zf0

Відео

English version