Захист від міліції: правозахисники навчатимуть школярів і студентів


Українські правозахисники вчитимуть школярів та студентів захищатися від міліції. 1-го вересня за ініціативи Української Гельсінської спілки перед вузами та школами проходить всеукраїнська акція «Захисти себе сам».

Навчити підлітків захищатися від тих, хто за законом має захищати всіх, активісти освітньої програми «Розуміємо права людини» (УГС) вирішили через низьку правову обізнаність як міліції, так і школярів і студентів, розповів Deutsche Welle координатор акції Ярослав Мінкін. «Існує проблема перевищення повноважень міліцією. Особливо нижчі чини правоохоронців безграмотні і тай учні і студенти не знають своїх прав. Тому часто без з’ясування, без протоколу молоду людину можуть забрати, побити, провести обшук для виконання свого плану обшуків. Так не повинно бути», – каже Я.Мінкін.

Міліція теж вчитиме права людини

Акція «Захисти себе сам» проходитиме у шістнадцяти містах поблизу навчальних закладів. Її організатори влаштовуватимуть вуличні перформенси про те, як поводитися з міліцією та роздаватимуть пам’ятки про права під час затримання. За бажанням, студентам також розказуватимуть про те як, за законом, мають поводити себе правоохоронці під час масових акцій протесту.

Всеукраїнська акція «Захисти себе сам» погоджена з місцевою владою у всіх містах, то ж весь цей час за правопорядком там слідкуватимуть ті ж самі представники міліції, каже Ярослав Мінкін. За його словами, для правоохоронців це теж буде гарна нагода послухати про права людини. Надалі активісти планують вдатися навіть до «узаконених провокацій», аби перевірити як українська міліція засвоїла права людини.

Джерело : Німецька Хвиля

 

Відео

English version