Останній етап проекту “Молодь з числа ВПО: допомогти собі та іншим у пошуку рішень нагальних проблем” пройшов Києві 12-14 листопада 2016р.

Метою проекту є встановлення діалогу між молоддю серед ВПО та владою, волонтерами, представниками НУО тощо; руйнація стереотипів у сприйнятті один одного; формування простору, де можна почути думки одне одного та виробити спільне бачення вирішення конфліктів та проблем молоді серед ВПО; обмін досвідом у громадській діяльності; навчання учасників впливати на владу, змушувати владу чути громаду; встановлення тісних контактів між активною молоддю задля ефективної співпраці.

Тож перший день проекту ГО Молодіжна Альтернатива та Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні розпочався з тренінгу на тему професійної реалізації молоді в нових умовах.


Тренер Оксана Івасів розповіла учасникам про підводні камені, які можуть чекати на молодь серед ВПО в процесі пошуку роботи. Окрім цього, під час інтерактивної сесії учасники визначали та дискутували плюси та мінуси відкриття власної справи. Також увага була приділена тому, як прорахувати базові ризики, прибуток та видатки для того, щоб адекватно оцінювати ринкову ситуацію, планувати бюджет тощо.

Логічним продовженням цієї сесії стали успішні історії переселенців, які на особистому прикладі розповідали учасникам про виклики та досягнення в сфері розвитку власної справи – не лише бізнесу, але й в контексті створення та існування неприбуткових організацій. Гостями проекту стали Євгеній Васілі, засновник, директор та ідейний натхненник бару «Сплетни»; Оксана Корнилова, засновник та дизайнер бренду білизни Reinerouge; Марина Засоба, засновниця та директорка альтернативної школи Kids_Hub; Анатолій Засоба, голова правління ГО «Кримська діаспора».


Кінець дня також пройшов у форматі тренінгів та інтерактивних завдань, під час яких молоді люди зазначили основні психологічні проблеми, пов’язані з адаптацією ВПО у новому середовищі. Під час тренінгу під керівництвом Юлії Тищенко було виокремлено деякі основні проблеми, наприклад, - адаптації дітей, бажання сховатися від усіх, стереотипізація тощо. Корисними були також вправи на аналіз самоідентифікації. Не останню роль у цьому процесі відіграє непоінформованість не тільки ВПО, а й усіх інших українців щодо проблем ВПО та відчувається брак співпраці з місцевими мешканцями.


Другий день проекту був присвячений питанню ефективної взаємодії та впливу на владу. Тетяна Дурнєва розповіла учасникам про основні засади, механізми та переваги комплексних адвокасі кампаній і навела конкретні приклади того, як досить невелика група ентузіастів може робити якісні зміни у містах. Набуті знання можна використовувати як для адвокації потреб та/або проблем молоді серед ВПО.

Наостанок дня учасники тренінгу у форматі open space виробляли списки найболючиших проблем молоді серед ВПО – політичних, психологічних, економічних, культурних, інформаційних тощо. Це дозволило актуалізовати проблеми/потреби ВПО та запропонували власне бачення можливостей вирішення цих проблем за допомогою місцевої влади, громади міста і саме ВПО. Це дозволило підготувати організаторам резолюцію в рамках проекту, де було зібрано та систематизовано пропозиції учасників зі всіх міст, які приймали участь у проекті (Харків, Вінниця, Дніпро, Запоріжжя та Київ).

Останній день розпочався з подіумної дискусії «Як молоді з числа ВПО швидше інтегруватися в нові громади: оцінка сучасних потреб, ключові проблеми і можливості для молоді з числа ВПО». В якості спікерів виступили: Анатолій Засоба, ГО «Кримська діаспора»; Віра Лебедєва, координатор Центру зайнятості вільних людей та Олександра Дворецька, Восток SOS. В ході дискусії учасники шукали відповіді на питання – що треба зробити громадам та ВПО щоб прискорити та якісно змінити процес інтеграції у нових умовах; що заважає молоді серед ВПО успішно інтегруватися; які є актуальні проблеми молоді серед ВПО тощо. Також це допомогло учасникам дізнатися більше про діяльність та проекти тих організацій, які представляли спікери.

Завершальним етапом проекту став круглий стіл та презентація результатів проекту під назвою «Пропозиції та рекомендації органам влади щодо вирішення соціально-економічних, психологічних, культурних та інших проблем ВПО з числа молоді, прискорення  їх інтеграції та адаптації у нових громадах». До роботи круглого столу долучилися представники Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та ВПО України, Міністерства соціальної політики, Київського міського центру зайнятості, Державної служби зайнятості, Міжнародної організації з міграції та представники громадських організацій - Восток SOS та «Кримська діаспора».


Під час круглого столу були представлені напрацювання учасників проекту та було продискутовано шляхи покращення роботи всіх стекхолдерів в контексті вирішення з проблем та потреб молоді серед ВПО не лише в столиці, але й в межах всієї країни. Представники державних органів поділилися інформацією щодо того, які є досягнення та поточні виклики в їх роботі. Окремо було підкреслено, що проблем дуже багато і для їх швидкого вирішення потрібна постійна комунікація та співпраця між державними органами та НУО, а також бажання кожного змінити поточну ситуацію.

Розроблена резолюція була надіслана всім учасникам круглого столу для вироблення доповнень та фіксування зауважень. Після отримання результатів такого зворотнього зв’язку організатори передадуть розроблену та актуалізовану резолюцію у всі органи влади, що є дотичними до вирішення проблем молоді серед ВПО. Ми сподіваємося, що це дозволить скоординувати зусилля всіх стекхолдерів та досягти якісних результатів у спільній роботі.

Тренери: Оксана Івасів, тренер з працевлаштування та бізнес-планування ТЦК Counterpart; Юлія Тищенко, проектний директор Українського Незалежного Центру Політичних Досліджень; Тетяна Дурнєва, виконавчий директор Донецького КВУ, консультант з питань ВПО Інституту суспільно-економічних досліджень.

 

Відео

English version