Що заважає громадським організаціям бути успішними?

Виявилося, що найсуттєвішою перепоною на шляху до успіху громадських організацій, читачі порталу вбачають у нестачі інвестицій в професійний розвиток. За цей варіант віддали свої голоси більше половини читачів - майже 52%.

43 читачі стверджують, що бути першими їм заважає млявість керівництва.

На третьому місці в рейтингу перепон розташувалася висока плинність кадрів. Цю проблему вбачають наважливішою 32 користувачі ГУРТа.

На авторитаризм керівництва, фінансові махінації і приховані конфлікти в колективі пожалілися від 18 до 24 активних представника громадського сектору України.

 

Ми звернулися до експертів з громадського сектору України і попросили їх поділитися своїми думками з приводу:

Світлана Ходакова, ВООГО "Відкрите суспільство", вбачає перепони на шляху до успіху НГО у наступних аспектах:

  1. Непрофесійність багатьох громадських діячів, що спричиняє зневажливе ставлення до всього громадського сектору.
  2. Недостатній PR. Часто за браком коштів, а інколи за браком часу (знову ж таки зважаючи на плинність кадрів) НГО приділяють невелику увагу піару тих заходів, які вони проводять, редакційна політика ЗМІ немає на меті якісно поширювати інформацію про таку діяльність. В кращому випадку це невелички статейки чи сюжети в місцевій пресі та на ТВ, які висвітлюють лише подію, не приділяючи уваги цілям заходу, тим змінам до яких прагнуть їх організатори.
  3. Відсутність єдиної стратегії розвитку. Здається, якби вона була, ефективність НГО зросла б у рази.
  4. Відсутність консолідації НГО, на прикладі громадських рад, можемо бачити внутрішню конкуренцію, яка нічим не обумовлена (маю на увазі: кар`єра, підвищення заробітної платні і т.д.)
  5. Фінансування НГО - це теж одна з перепон до стійкого успіху. Наприклад,  не всі  міжнародні фонди, на мою думку, мають стратегічне бачення фінансування організацій; бюджетне фінансування - окрема тема для розмови (корупційні схеми, відсутність прозорості і т.д.); соціально відповідальний бізнес, який би міг сприяти організаціям, знаходиться поки що в стадії формування.
  6. Плинність кадрів - одна з перепон, її причину вбачаю в наступному: молоді люди, які приходять в організацію в якості волонтерів, не мають змоги працювати на волонтерських засадах довгий час, вони шукають яийсь прибуток, і це зрозуміло. Організація ж не завжди може їх стимулювати працювати на громадських засадах. Якби НГО могли вести підприємницьку  діяльність, думаю, плинність кадрів значно зменшилась би.
  7. Відсутність постійного офісного приміщення. Організації, які знімають помешкання під офіс, стикаються з тим, що оренда приміщення постійно зростає (за півроку майже втричі), на досвіді власної організації: ми змінювали приміщення вже декілька разів, кожного разу це спричиняє 2 - 3 місяці простою в роботі організації, зриву планів і т.д.

Яків Рогалін, директор Донецкого міського благодійного фонд «Доброта»,  коментує: "Рискуя показаться банальным резонером, утверждаю, что главное препятствие в достижении успеха любой НГО/НПО находится внутри, а не снаружи. Другими словами, влияние  макро- и микросреды не стоит (да и не получится!) игнорировать, но вот рассматривать их следует лишь как верно определенные условия игры. Конечно, хотелось бы повлиять на эти самые внешние факторы, но сподручнее, да и перспективнее быть адекватными им, т.с. «здесь и сейчас». При этом, конечно, не поступаться миссией.

Именно поэтому и приходится действовать по всем фронтам, а в основе – пресловутое институциональное развитие.

Это, действительно, трудно, но иначе не стоило бы даже разбираться в этом вопросе/проблеме (см. первую строку)."

Марина Коняк, керівник ЧОГМЕО «Буквиця», зазначає: "На жаль, досить рідко такі організації отримують підтримку зі сторони влади, мається на увазі не тільки моральну, а і реальну фінансову, тобто шляхом надання їм бюджетних коштів.

Інший аспект цього питання полягає у тому, що громадська організація, яка претендує на те, щоб сприяти соціально - економічному розвитку території, розвитку громади, повинна проявити професіоналізм як у правильній постановці проблеми, яку організація збирається вирішувати, так і у пропозиції реалістичних та оригінальних методів її вирішення. Працівники організації повинні володіти знаннями про реальний стан проблеми на даній території та знаннями про те, як економічну та екологічну ситуацію можна покращити, щоб на основі цього проводити вирішення соціальних проблем громади.

Проте самого лише професіоналізму у реаліях сучасного життя в Україні замало. Потрібна підтримка усієї громади і насамперед її лідерів. Таких лідерів потрібно залучати до роботи в громадських організацій, і саме з їхньою допомогою лобіювати вирішення економічних та соціальних питань на цій території. "

Джерело: http://gurt.org.ua/

Відео

English version