Руйнуючи міфи про українську євроінтеграцію – вільний чи контрольований простір для медіа

12 травня у приміщенні Факультету журналістики Львівського Національного Університету пройшов Дискусійний клуб в рамках проекту «ЄС: вибір української молоді».

Активна студентська молодь взяла участь в дискусії на таку цікаву тему як «Руйнуючи міфи про українську євроінтеграцію – вільний чи контрольований простір для медіа».

Проект «ЄС: вибір української молоді» є ініціативою, що фінансується Представництвом Європейського Союзу в Україні, виконавцем проекту виступає  ГО "Молодіжна Альтернатива". Партнерами проекту є Міністерство освіти і науки України та Міністерство молоді та спорту України.

Спікерами виступили:

Роман Кошовий – голова та засновник БФ «Перша Львівська Фундація»

Тетяна Люлька – засновник міжнародного журналу Community, ідеолог національного проекту «Місто професій»,

Тетяна Люлька розповіла про власний досвід того, чім відрізняється робота медіа в Україні і в ЄС. Вона підкреслила, що, нажаль, у людей в нашій країні немає довіри до медіа і самі медіа та журналісти, в свою чергу, теж не завжди дотримуються професійної етики. Читаючи статті в газетах або на інших ресурсах, пересічний українець думає в першу чергу про те, що стаття – це піар, неправда, маніпуляція тощо. Однією з центральних проблем сучасних медіа також є залежність від олігархів, які створюють (наприклад, перед виборами) власні «кишенькові» ресурси. Через це виникає незбалансованість інформації. Також Тетяна підкреслила відсутність у нас культури соціальної відповідальності медіа,  відсутність культури державного регулювання медіа тощо.


Поговорили і про Угоду про Асоціацію, про те, що є характерним для сучасного українського політикуму – подвійні стандарти, цензура. Спікери підкреслили те, що було б доцільним, щоб закони писалися політиками, філософами та гуманітаріями, а не юристами, бо останні завжди залишають для себе «чорні двері». Експертизу законів повинні робити юристи, а журналісти – доносити інформацію.

Наостанок була піднята тема освіти в ЄС, яка є невід’ємною частиною становлення молодих людей і особливо – журналістів. Саме освіта закордоном дає величезний досвід і знайомить молодь з цінностями та стандартами Європейського Союзу, які ми так прагнемо впровадити в Україні.

Відео

English version