Дискусійний клуб «Відносини між ЄС та Україною: юридичні, економічні, політичні, соціально-економічні галузі співпраці, Угода про Асоціацію»

Євроінтеграція – складний шлях, який, впливаючи практично на всі сфери життя і галузі економіки, з одного боку, має значні перспективи, а з іншого – ставить перед Україною низку викликів.


Захід відбувся в форматі Дискусійного клубу, що обумовило активне включення всіх учасників в обговорення проблеми. Виступи спікерів чергувалися з жвавими дискусіями. Модератору вдалося досягнути високого рівня інтерактиву в ході розгляду проблематики Євроінтеграції. Значне зацікавлення викликало обговорення перспектив набуття Україною членства в ЄС, а також віднайдення шляхів впровадження реформ.

Ведучи мову про глобальне значення євроінтеграції для всієї країни загалом, учасники також торкнулися окремих кейсів (наприклад, проблеми неконтрольованої вирубки лісів на Львівщині, питання забезпечення транспортного сполучення з населеними пунктами Закарпатської області, загроза «втечі мізків» тощо).


Основі тези спікерів та учасників:

Лиска Олексій – набуття Україною членства у Європейському Союзі – складний та суперечливий процес, який ставить перед економікою держави низку викликів. Водночас Євроінтеграція є своєрідним драйвером окремих галузей національної економіки, стимулюючи глибоку модернізацію підприємств, технологічне переоснащення, впровадження інновацій і новітніх технологій.

Данько Тарас – Україна торує свій шлях до Європи вже протягом тривалого часу. При цьому від слів варто переходити до конкретних справ. Однією з переваг України є людський капітал. В цих умовах зусилля мають бути сконцентровані на впровадженні в життя концепції «економіки знань».

Мосійчук Артем – вагому роль у процесах євроінтеграції має заграти молодь та громадські організації, здійснюючи контроль над владою та сприяючі впровадженню реформ.

Кароліна Інгінова   – Україна має всі необхідні ресурси, щоб не бути членом жодного міжнародного утворення. Проте наша держава в найближчій перспективі «приречена» до союзу з іншими впливовими країнами. Україна наразі є об’єктом, а не суб’єктом міжнародних відносин.

Іван Кукшкін– Однією з перспективних «ролей» України в майбутньому є роль стратегічного комунікаційного вузла між Європою та Азією. Держава посяде не лише вигідне геополітичне становище, але й матиме чималий економічний зиск за рахунок налагодження транзитних коридорів.

Людвиг Горонді  – Цінність євроінтеграції полягає не у власне формальному членстві України в ЄС, а в глобальних перетвореннях у державі, що мають привести до розвитку економіки, покращення рівня життя тощо. Водночас проведення реформ, які є необхідними передумовами Євроінтеграції, суттєво стримує корупція.

 

Відео

English version