Дискусійний клуб "Угода про асоціацію України з ЄС: поштовх для реформ чи невиправдані сподівання"

20 квітня відбувся Дискусійний клуб "Угода про асоціацію України з ЄС: поштовх для реформ чи невиправдані сподівання". Захід проходив в Гетьманській залі Палацу студентів Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара.

Запрошеними спікерами були: Вольфганг Мессингер, Генеральний Консул Німеччини в Донецьку (офіс в Дніпропетровську); Віталій Литвин, радник Голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації; Олександр Рудік, експерт з питань європейської інформації, кандидат політичних наук; Тетяна Лапшина, координатор Інформаційного центру Європейського Союзу при Дніпропетровському Національному Університеті ім. О.Гончара. Учасниками заходу були студенти, молоді активісти, громадські діячі, аналітики, представники бізнесу. Після вступного слова кожного зі спікерів учасники заходу ставили запитання та ініціювали дискусію щодо аспектів підписання Угоди про Асоціацію Україна-ЄС.


Вольфганг Мессингер, Генеральний Консул Німеччини в Донецьку (офіс в Дніпропетровську) наголосив: «Ми вітаємо євроінтеграційний вибір України. Німеччина підтримує Україну як на міжнародній арені так і на регіональному рівні, сприяючи впровадженню нових інфраструктурних, гуманітарних та соціальних проектів. Угода про Асоціацію між Україною та ЄС надасть більше свободи для підприємців та споживачів, сприятиме впровадженню економічних реформ. Втім раджу кожному українцю більш детально вивчити Угоду про Асоціацію між Україною та ЄС. »

Віталій Литвин, радник Голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації зазначив: «Події на Майдані довели всім, що вибір є очевидним: Україна – це частина європейської родини. Складна політична та економічна ситуація в країні змушує людей вимагати результати реформ вже зараз. Втім не буває блискавичних реформ. Угода про асоціацію з ЄС – це не панацея, а певний стандарт, який допоможе нам рухатися в напрямку забезпечення прав людини. Такий захід – це ще один крок на шляху до реалізації Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС. В Дніпропетровській області розроблено план євроінтеграційних заходів, що передбачає низку інформаційних та культурних подій, які сприятимуть підвищенню поінформованості громадян щодо перспектив євроінтеграційних процесів.»

Олександр Рудік, експерт з питань європейської інформації, кандидат політичних наук зауважив: «90 % Угоди про Асоціацію Україна-ЄС – це економічні політики. Зона вільної торгівлі з ЄС з одного боку надала небачених до цього привілеїв для України, з іншого – посилила супротив з боку Російської Федерації. Інтеграція з Європейським Союзом далась Україні дорогою ціною. Втім, після вступу в силу Угоди з 1 січня 2016 ми спостерігаємо зростання частки українського експорту до ЄС до безпрецедентних показників. Тому на фоні всіх критичних зауважень на рахунок українського уряду, можемо сказати, що Угода – це #перемога».

Тетяна Лапшина, координатор Інформаційного центру Європейського Союзу при Дніпропетровському Національному Університеті ім. О.Гончара: «Угода про Асоціацію України з Європейським Союзом – це потужний документ, який потребує вивчення та роз’яснення. Наш центр проводить низку заходів та зустрічей з молоддю, щоб донести основні принципи та завдання реалізації цієї Угоди. Дуже важливо, щоб молоде покоління не тільки усвідомлювало, які зобов’язання бере на себе Україна, але й вміла користуватися новими можливостями, що відкриваються за цим документом».

Присутні активно ставили запитання експертам. Учасників цікавило, що очікує Україну після Нідерландського референдуму, які кроки планує зробити Німеччина, щоб сприяти впровадженню реформ в Україні та які кроки робить адміністрація Дніпропетровської області в боротьбі з корупцією. Важливо, що на ці та інші хвилюючі їх питання гості змогли отримати відповіді з перших вуст.


Проект «ЄС: вибір української молоді»  є ініціативою, що фінансується Представництвом Європейського Союзу в Україні, виконавцем проекту виступає  ГО "Молодіжна Альтернатива". Партнерами проекту є Міністерство освіти і науки України та Міністерство молоді та спорту України.

 

Подробиці на сайті http://euroquiz.org.ua/discussion-clubs.

Відео

English version