Практичні аспекти європейської інтеграції України та відносин між Україною та ЄС

24  березня в м. Тернополі пройшов дискусійний клуб «Практичні аспекти європейської інтеграції України та відносин між Україною та ЄС: бізнес-діяльність, проекти місцевого розвитку, зустрічі з партнерами по ЄС, історії успіху

У Дискусійному клубі взяли участь: студентська молодь, освітяни, академічні працівники ВНЗ Тернополя, молоді підприємці та бізнесмени віком до 35 років, держслужбовці віком до 35 років, депутати місцевих рад, інвестиційні аналітики, представники НУО, які працюють із внутрішньо переміщеними особами та бійцями АТО, молодіжні та інші НУО, місцеві ЗМІ.

Питання, які обговорювалися на дискусійному клубі:

 

  • вимоги євроінтеграції для бізнесу, адаптація бізнесу до нових умов роботи;
  • виклики євроінтеграції для освітньої сфери;
  • особливості надання громадян України права безвізового режиму в’їзду на територію країн Євросоюзу;
  • вимоги, які ставить євроінтеграція перед кожним;
  • корупція і Євроінтеграція, як подолати цей виклик.

 

Експертами виступили Ян Томбінські, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні, Тарас Демкура, віце – президент Міжнародної торгової палати ICC – Ukraine, керівник Тернопільського представництва ICC Ukraine , Олександр Бораковський, голова громадської спілки «Рада бізнесу Тернопілля», Ірина Жигунова, голова Тернопільського обласного благодійного фонду «Вікно життя», голова ГО «Молодіжна Альтернатива» Людмила Кудіна.  Модерував зустріч голова Правління ГО «Спілка Молодіжного Самоврядування» Ігор Процик.


Модератор задав  тон дискусії, сконцентрувавши увагу присутніх на основних вимогах до України від європейських партнерів. Експерти говорили також про те, що дає євроінтеграція українцям в Україні і закордоном,  які вимоги висуває до кожного з нас, що кожен з нас повинен робити для того, щоб наблизити Європу в Україну, як створити в Україні місце комфорту  і затишку, дискутували про виклики які ставить перед нами євроінтеграція, особливості експорту і імпорту товарів між Україною та Європейським союзом, освітні питання.

Студенти та викладачі ВНЗ Тернополя  жваво обговорювали ризики та перспективи європеїзації української освіти, проблеми працевлаштування, адаптацію бізнесу до нових умов роботи, про недотримання законів та тиск з боку влади щодо впровадження реформ.

Деякі з цитат:

Ян Томбінські, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні: «Питання інтеграції України до Європейського Союзу залежить від самих українців, особливо від представників української влади. Адже взяті на себе зобов’язання потрібно виконувати. Фундаментальними елементами існування Європейського Союзу, утвореного згідно Лісабонської угоди, є демократія, вільний ринок, захист прав, а також те, що в центрі уваги повинна бути людина. Саме на досягнення ось цих  цінностей має бути спрямована увага українців та української влади».

Тарас Демкура,  віце – президент Міжнародної торгової палати ICC – Ukraine, керівник Тернопільського представництва ICC Ukraine: « Українці – працьовита нація, яка працює не лише на теренах України, а я поза її межами. Ми маємо величезний потенціал для особистого розвитку, особливо в IT- сфері. Кожен із нас повинен роботи власні кроки до наближення євроінтеграції України. Не потрібно чекати що хтось за тебе щось зробить – потрібно брати ініціативу у власні руки, об’єднувати зусилля і рухатись вперед, розвиваючи Україну.»

Олександр Бораковський, голова громадської спілки «Рада бізнесу Тернопілля»: «Розвиток бізнесу в Україні потребує європейських інвестицій і стандартизації українських товарів до вимог Європейського Союзу для виходу на ринок ЄС. І українці вже мають позитивні приклади такої співпраці, особливо на місцевому рівні. Однак українській владі потрібно повернутись обличчям до бізнесу, який є основним платником податків і сприяти цим процесам»

Ірина Жигунова, голова Тернопільського обласного благодійного фонду «Вікно життя»: «Займаючись наданням допомоги переселенцям вже не перший рік  я часто стикаюсь із нерозумінням органами влади проблем переселенців, шляхів їх вирішення, цільового використання коштів. Однак  проблема переселенців в Україні вже перестала бути лише проблемою самих українців. Європейські інституції також мають допомагати Україні у вирішенні проблем переселенців, адже Україна є частиною Європи. Однак, на мою думку, представники європейських інституцій маю більше консультуватись щодо виділення допомоги та її призначення саме із представниками громадянського суспільства, тими хто допомагає переселенцям від самого початку»

 

Відео

English version