Студенти хмельницьких вишів - інтерни органів місцевого самоврядування по програмі «Молодіжної альтернативи» взяли участь у круглому столі «Реформування органів місцевого самоврядування очима влади та громади»

29 березня 2016 року в обласній раді з ініціативи Хмельницької ОО «Комітет виборців України» в рамках програми «Реформування місцевого самоврядування через залучення активних громадян» було проведено круглий стіл на тему: «Реформування органів місцевого самоврядування очима влади та громади».

Впродовж лютого 2016 року Хмельницькою обласною організацією КВУ разом з колегами з Чернівецької області було проведено експертне опитування в Чернівецькій та Хмельницькій областях щодо сприйняття громадянами реформування місцевого самоврядування. Було опитано 211 експертів, з яких майже половина (47,9%) проживає в об’єднаних громадах. В Чернівецькій області було опитано 132 особи та 79 – у Хмельницькій –.

Серед опитаних 38% відмовились вказати своє місце роботи, чи посаду у виборних органах. Разом з тим, серед тих, хто зазначив дані відомості в анкеті  переважали депутати та голови сільських рад (68% від тих хто вказав свою посаду чи місце роботи). Також були опитані  депутати  та голови райрад (15%), чиновники районних рад та райдержадміністрацій (11%) та громадські активісти (6%).

Кінцевою метою реформ з децентралізації влади експерти (на це запитання вони могли давати декілька відповідей) бачать покращення життя мешканців місцевих громад (54,2%) та створення фінансово незалежних громад (45,8%). Майже кожний третій (29,5%) вважає, що реформа передбачає розширення повноважень органів місцевого самоврядування. І лише 14,7% вважають,  що реформа призведе до скорочення видатків на державний апарат, 8% респондентів думають, що головним завданням реформи є просте укрупнення громад, а 7% - прискорення євроінтеграції.


При цьому в повноцінну реалізацію реформи вірять 35,6% опитаних експертів, ще 48% вважають, що будуть втілені окремі елементи реформи, які не зможуть суттєво змінити існуючу ситуацію і лише 16% респондентів вважають, що реформа приречена на провал.

31,7 % опитаних експертів вважають, що прийняття Перспективного плану формування громад в області відбувалось з урахуванням позиції представників територіальних громад, а 68,3 % вважають, що думка громад не була врахована.

На запитання «Хто найбільше впливає на реформу з децентралізації?» відповіді респондентів розділились наступним чином:  Кабінет Міністрів України (29,3%), особисто прем’єр – міністр (25,8%), міський (сільський) голова (24,2%), Верховна Рада України (22,2%), райдержадміністрація (20,2%) Президент (18,7%), депутати місцевих рад (14,1%), облдержадміністрація (13,6%).

А ось на запитання: «хто несе відповідальність за реформу?» відповіді розділились наступним чином: міський (селищний, сільський) голова (43,4%), особисто Президент України (24,3%) Кабінет Міністрів України – 23,8%, депутати місцевих рад (сільської, селищної, міської) (23,8%), Верховна Рада України (18,0%), особисто прем’єр-міністр (15,9%), райдержадміністрація (12,2%), мешканці громади (12,2%), районна рада – (11,6%).

На думку опитаних, найбільший опір реформі чинять мешканці (30%) тих сіл, які можуть втратити статус центру, а також депутати місцевих рад та голови громад (29,5%), які можуть втратити статус, місце роботи та певні привілеї. А 19,5%  з опитаних переконані, що саботують реформу законодавці (парламент, його голова, депутати фракцій тощо). І лише 9,5% експертів вважають, що жодного опору процесу об’єднання громад немає, це надумана проблема.

Керівник проекту Ігор Баб’юк, який презентував учасникам круглого столу результати експертного опитування, під час обговорення звернув увагу присутніх на підтвердження думок - стереотипів, які побутують в українському суспільстві, щодо закриття шкіл, медичних закладів, звільнення з роботи працівників та втрати впливу на керівника об’єднаної громади.

Екперт Хмельницького ОО КВУ Олександр Рибщун, акцентувавши на підвищеній увазі до впроваджуваної реформи з децентралізації з боку активної громадськості та ЗМІ,  вказав на кількох типових відношеннях до цієї реформи:

 

  • реалістичне, з-під точки зору насамперед вже сформованих громад, від яких очікується підвищена результативність;
  • обережний реалізм, який проявляють представники ще не сформованих громад, які вже майже наважились долучитись до реформи, але вичікують на результати перших, вже сформованих («для людей все що нове, то не зовсім зрозуміле», «хоча нас фактично лишили вибору (стосовно моделі реформи), але існувати далі економічно безпорадними – теж вже нереально»);
  • песимістичне («більше послуг, якісніших, ми від об’єднання не отримаємо»).

 

Цим, власне, й пояснюється і підтверджується зафіксований попереднім опитуванням «ефект дзеркального сприйняття», коли одні й ті ж процеси діаметрально оцінюються представниками вже сформованих і ще не сформованих громад.

Звертаючись до політиків, учасників «круглого столу», експерт наголосив, що від їхніх дій, прийнятих управлінських рішень насправді чимало залежить. Підтримка чи заперечення реформи насправді означає долі людей, тих, хто вже ризикнув і представляє одну із 170 об’єднаних громад, або ж тих, хто ще вагається («необ’єднаних»), причому мотивація їх багато в чому залежить від успішності об’єднаних.

Під час круглого столу були обговорені ймовірні шляхи поширення правдивої інформації про реформу місцевого самоврядування та залучення громадян до участі в процесах децентралізації влади.

В обговоренні взяли участь представники політичних партій Хмельниччини, експерти Хмельницького Офісу реформ.

Директор Хмельницького Офісу реформ Сергій Яцковський, охарактеризувавши хід процесу децентралізації в Хмельницькій області, відмітив, що сьогодні посилено проводиться навчання з активом об’єднаних територіальних громад. І хоча ОТГ відчувають дефіцит кадрів, але варто зазначити, що поступово збільшується рівень свідомості депутатів в цих громадах.

Представники обласної організації ВО «Свобода» наголосили, що основне сподівання громадян - отримати від  реформи покращення умов життя. Тому поки реформи не покажуть хоча б найменших позитивних результатів, активної підтримки у широкого загалу не буде.

Депутат Хмельницької районної ради, член РПЛ Андрій Якимчук наголосив, що процес децентралізації для України є природнім. Але її активна підтримка громадянами почнеться лише коли людина відчує результати реформування на собі, особливо в соціальних питаннях.

Експерт обласного Офісу реформ Інна Білик  розкрила присутнім механізми формування бюджету в об’єднаних громадах та наголосила, що допомогу об’єднаним громадам надає група скандинавсько-українських експертів.

В підсумку учасники круглого столу прийшли до думки, що успіх реформування  органів місцевого самоврядування залежить не тільки від центральних і місцевих  органів влади. А також від активної позиції громадськості, засобів масової інформації, кожного, хто зацікавлений в розвитку України. Тому кожен, по можливості, повинен докласти зусиль до покращення результатів реформи децентралізації.

Відео

English version