Школа Молодої Демократії» знайомила вінниччан з реформою децентралізації та вчила впливати на владу

Українсько-польский проект «Школа Молодої Демократії» розпочав свою роботу у Вінниці. Протягом двох днів, 24-25 лютого, 29 учасників віком до 35 років із Вінницької області брали участь у обговоренні актуальної зараз реформи децентралізації.

Проект реалізується за підтримки Фонду християнської культури «Знак»(Польша), ГО Молодіжна Альтернатива та СГО Фундація Локальних Ініціатив Донеччини. Відповідно спікерами стали Ґжеґош Демель, Олександра Рязанцева та Альона Доля.


У перший день тренінгів Альона Доля познайомила учасників із суттю реформи децентралізації, проблемами її проведення в Україні та результатами, які ми бачимо вже сьогодні. «Головною складністю проведення реформи є низька проінформованість громадськості в цьому питанні. На жаль, опитування показують, що багато українців взагалі не знають, що таке децентралізація, а ті, хто знає, не розуміє механізмів її втілення в Україні. Особливо складно із селами і невеличкими містечками, де люди взагалі нічого не знають про децентралізацію і сприймають її вороже, бояться, що без підтримки центру вони не виживуть. Саме для цього ми проводимо подібні тренінги, аби просвітити людей, показати позитивні моменти, які є вже зараз і будуть у майбутньому», - розповідає пані Альона. За її словами, перерозподіл повноважень, функцій та бюджетів від центрального управління до місцевих органів влади дасть українцям ряд переваг, серед яких найважливіші: ефективне використання коштів відповідно до потреб регіону, прозорість влади, посилення співпраці громад із владою та можливості на неї впливати.
Українці часто пов’язують проведення реформ із витратою коштів, але насправді, фінансові затрати у данному випадку, за словами організаторів, виступають фундаментом, який закладається один раз і назавжди.

«Концепція реформування місцевого самоврядування була схвалена ще в квітні 2014 року і на сьогодні уже виконано 84% завдань. За перше півріччя в результаті бюджетної та податкової децентралізації доходи в місцеві бюджети зросли на 12 млрд. грн. Про це треба говорити людям, щоб вони розуміли – результати є і вони високі», - переконує тренер. На думку пані Альони, реформу гальмують невнесені зміни до Конституції, але процес триває і досить успішно.
Досвідом проведення реформи децентралізації в Польші поділився Ґжеґош Демель. Там ця реформа тривала більше десяти років. «Українці повинні перейняти у Польші деякі позитивні моменти в проведенні реформи, але взяти і пересадити, як дерево, нашу модель на Україну – неможливо. Треба враховувати особливості вашої країни і вивчати досвід інших країн, як свого часу це робила Польша. Так, у нас теж було багато проблем, але позитивних результатів набагато більше», - розповідає гість із Польші. Головну відмінність у проведенні реформи пан Ґжеґош вбачає в тому, що в Польші реформа проходила поступово: спочатку відбувалося об’єднання громад, а потім вже перерозподіл повноважень. В Україні хочуть провести все і одразу.

Другий день тренінгу був присвячений переважно тому, як молодь може впливати на владу, які механізми для цього є та наскільки ефективно вони працюють в Україні. «Реформа децентралізації підвищить рівень участі громади у публічному діалозі з владою, посилить її вплив на прийняття рішень», - впевнена Олександра Рязанцева. Тренер виділила ряд можливих механізмів впливу громадськості на владу: вибори, референдуми, громадські слухання, звернення та скарги, петиції, місцеві ініціативи, дорадчі органи, запити на інформацію, громадські експертизи, мітинги, прийоми громадян і т.д. «На жаль, влада не завжди йде на діалог із громадськістю, частіше за все звернення громадян до влади схоже на монолог. Друга наша проблема – це байдужість громади. Далеко не кожен піде до влади піднімати ті проблеми міста, які його хвилюють. Більше половини звернень пов'язані з розв’язанням власних фінансових проблем», - розповідає пані Олександра. Реформа децентралізації передбачає прозорість механізмів, які базуються на взаємній участі. Це активізує громаду брати участь у політичному житті свого регіону та користуватися вищеперерахованим механізмами впливу.

Учасниця проекту Віта Кулінець переконана, що децентралізація нам потрібна: «Україна дуже велика країна, її регіони відрізняються між собою, тому нам потрібна ця реформа, яка врахує особливості кожної території. Державі буде легше управляти, якщо певна частина повноважень і функцій перейде на місця. А це у свою чергу «пробудить» громадськість, змусить кожного бути небайдужим до процесів свого регіону. Реформа є сходинкою до розбудови громадянського суспільства».

«Проект «Школа Молодої Демократії» дав мені віру в те, що в нашій країні будуть зміни і вони за молоддю. Хто, як не ми, мусить брати участь в управлінні державою. Саме такі тренінги потрібні зараз молоді, аби вона цікавилася політикою та залучалася до процесів, що відбуваються в її місті чи селі. Інтерактивні ігри, моделювання ситуацій, дебати – чудова задумка організаторів, яка дала змогу перевтілитися нам в політиків, громадських діячів, простих громадян та програти ситуації, які відбуваються майже щодня», - ділиться враженнями учасниця Наталія Голуб.

Олександра Рязанцева наголошує на тому, що проект «Школа Молодої Демократії» дуже потужний і потрібний зараз. Він створений для того, щоб молодь могла долучатися до політичного життя країни і знати як це робити, особливо, коли в Україні проводиться реформа децентралізації, яка сприяє цьому.

Дводенні воркшопи плануються також у Тернополі(27-28.02.2016р), Києві(14-15.03.2016), Одесі(17-18.03.2016р) та Дніпропетровську(20-21.03.2016р). Із кожного міста буде відібрано трьох найактивніших учасників, які поїдуть на навчальний візит до Польші. Отриманий досвід вони повинні будуть втілити потім у своїх регіонах.



 

Відео

English version