Навчання ВПО з числа молоді в Дніпропетровську

15-17 лютого молоді переселенці з Донбасу вчились громадському активізму та напрацьовували пропозиції для влади як покращити життя в громаді для себе та інших в м. Дніпропетровськ.

У рамках проекту ГО Молодіжна Альтернатива та Представництво Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні відбувся тренінг "Молодь з числа ВПО: допомогти собі та іншим у пошуку рішень нагальних проблем" в Дніпропетровську.

Протягом 3-х днів молоді люди з Дніпропетровської, Донецької, Луганської, Харківської областей, що переїхали із зони військових дій на Сході України, вчились долати стрес, вирішувати конфлікти, шукати ідеї для власної справи, знаходити гідне робоче місце, взаємодіяти з владою та виробляти пропозиції для органів влади.

У перший день тренінгу Маріана Лапіна, сертифікований тренер у сфері подолання воєнної травми, провела вправи, що допомогли учасникам оцінити свій внутрішній стан, зрозуміти причини стереотипів і конфліктів та навчитись долати стрес. Молоді люди знайшли відповідь на питання, в чому причина появи стереотипів та зрозуміли, що ключем до їх подолання є живе спілкування між людьми та розширення кругозору.


Андрій Селяков, керівник відділу підбору та розвитку персоналу мережі магазинів Prostor, почав розмову про пошук свого покликання з простого питання «Навіщо вам робота?». Виявилось, що більшість людей шукають роботу, не замислюючись над цим, а після того, як її знаходять, лишаються незадоволеними. Причина цього у тому, що робота та власний бізнес – це можливість реалізувати себе, знайти друзів, навчатися, розвивати різноманітні здібності та отримувати задоволення. Саме цей меседж найбільше запам’ятався учасникам тренінгу та вмотивував їх переглянути власні життєві цілі.


Другий день тренінгу почався з круглого столу щодо проблем та можливостей поліпшення стану молоді з числа ВПО в Дніпропетровській області. На круглому столі були присутні Ігор Зосименко, співробітник Управляння молоді та спорту Дніпропетровської міської ради, Наталія Кулінська з Центру зайнятості вільних людей Тетяна Кладієва, член правління Центру підтримки громадських і культурних ініціатив «Тамариск» та інші учасники. Під час обговорення виявилось, що більшість з учасників тренінгу також активно задіяні в громадських ініціативах та медійних ресурсах для переселенців. Всі присутні мали змогу обмінятися ідеями, обговорити можливості для спільної співпраці та відкрито задати питання один одному. Так серед потреб та форм роботи громадських організацій виокремились три напрямки: надання освітніх послуг для ВПО з тематики лідерства та мотивації; посилення інституційної спроможності новостворених громадських ініціатив переселенців та налагодження зв’язків та підтримка громад населених пунктів так званої «сірої зони».


Друга половина дня бла присвячена питанням співпраці громади ВПО та влади. Деніс Селін, активіст ГО Платформа «Громадський контроль» розповів про власну історію залучення до громадського сектору та досвід впливу на органи влади. На рахунку цієї ініціативи десятки гучних справ з розкриття корупційних схем в місцевих органах влади. На прикладі власних запитів та розслідувань експерт навчив як користуватися численними електронними ресурсами е-врядування для пошуку інформації та вирішення нагальних питань в громаді.


Згодом учасники розпочали роботу над виробленням пропозицій до влади, використовуючи техніку «дерево можливостей». Записуючи власні проблеми, молодь намагалась трансформувати їх у можливості та знайти шляхи розвитку реалізації цих можливостей.

Перелік пропозицій:

 

  1. Створити медичний фільтр для надання профільної психолого-психіатричної допомоги для постраждалих в зоні АТО.
  2. Надати право голосу для ВПО на місцевих виборах.
  3. Прирівняти розмір адресної допомоги студентам і матерям у відпустці по догляду за дитиною до розміру адресної допомоги непрацездатних осіб.
  4. Надати пільгове кредитування на купівлю житла.
  5. Створити інструмент безпроцентної розстрочки на купівлю будівельних матеріалів.
  6. Забезпечити прості й прозорі механізми отримання земельної ділянки під індивідуальну забудову.
  7. Забезпечити надання профільних юридичних консультацій для вирішення земельних питань для ВПО.
  8. Створити державний орган з питань ВПО.

 

 

Всі ці пропозиції  були озвучені на прес-конференції в прес-центрі Дніпро-Пост за участі начальника відділу молодіжної та сімейної політики управління у справах молоді та спорту Дніпропетровської міської ради Наталії Силаніної.


Відео

English version