В Ужгороді обговорили пропозиції молоді до регіональної влади

У п’ятницю, 30 жовтня 2015 року, в Закарпатській обласній науковій бібліотеці ім. Ф. Потушняка відбулася прес-конференція з обговорення «Пропозицій молоді до регіональної влади щодо забезпечення подолання стереотипів між регіонами», випрацювані у результаті проекту «Єдність у різноманітті: подолання стереотипів та конфліктів, налагодження діалогу між молоддю Сходу, Півдня і Заходу України», який реалізовувався ГО «Молодіжна альтернатива» у співпраці з регіональними громадськими організаціями, впродовж 2015 року за сприяння Національного Фонду Підтримки Демократії.


Метою проекту було встановлення діалогу між молоддю Сходу, Півдня і Заходу України; руйнація стереотипів у сприйнятті один одного; формування простору, де можна почути думки учасників з різних областей та виробити спільне бачення вирішення конфліктів сучасної України; обмін досвідом  у громадській діяльності, навчання учасників впливати на владу; змушувати владу чути громаду; встановлення тісних контактів між активною молоддю, задля цілісної суверенної України. Проект передбачав  вісім поїздок для студентської молоді з Півдня та Сходу України у західні області.

На Закарпатті регіональним партнером  ГО «Молодіжна альтернатива» виступав БФ «Центр громадських ініціатив».

Під час заходу було презентовано пропозиції молоді до влади для подолання стереотипів у сприйнятті один одного: розробки спеціальних регіональних та національних програм,  розробка ряду заходів щодо відродження історичної пам’яті, мови і культури українців; запровадження системи міжвузівських обмінів студентами та викладачами; залучення молоді до культурної творчої діяльності; підтримка краєзнавчих програм, пропаганда та збереження культурної спадщини, підтримка народних культурних традицій у регіоні; ініціювання проведення щорічних конкурсів на знання культури та історії областей; розробити мотиваційні програми для «пасивної» молоді в сфері культури на (між)регіональному рівні; активізувати дослідження минулого українського, інших народів, що проживають в Україні, регіональних, локальних історичних досліджень.

Серед пропозицій також звучала і дуже прагматична: налагодити хороше транспортне сполучення між східними та західними областями (особливо із Закарпаттям), адже існуюче сполучення не сприяє тому, щоб часто і швидко можна було переїхати з одного регіону України в інший.


 

Подібні заходи пройшли і в інших обласних центрах  України. Щиро сподіватимемося, що влада прислухається до рекомендацій молоді та робитиме кроки, спрямовані на подолання стереотипів та підвищенню порозуміння між Сходом та Заходом нашої єдиної України.

Відео

English version