У Луцьку розповіли, як молодь руйнує стереотипи

Щороку відбувається програма «Студенти для органів місцевого самоврядуваня», ініційована громадською організацією «Молодіжна альтернатива». Цього року частина інтернів, які проходили стажування у Луцькій міській раді, брали участь у розробці пропозицій щодо подолання стереотипів між регіонами.

За словами голови Волинського прес-клубу Богдани Стельмах, така потреба з’явилася після Революції Гідності, з початком війни. «Насправді є дуже багато стереотипів, і ми їх почули, коли молодь зі Сходу приїздила до Луцька», – зауважила вона і додала, що напрацювання молоді вже мають результати.

Учасник проекту Юлія Левчук розповіла, що він був дуже цікавим: молоді люди набралися нового досвіду, у них з’явилися нові друзі.

Перша зустріч молоді з Миколаєва та Запоріжжя відбулася на початку березня. Зі слів учасниці, спочатку спілкування було дещо напруженим, але згодом представники різних регіонів зрозуміли, що однакові у ментальному плані. «Ми однаково сприймаємо світ, єдина різниця в тому, що ми розмовляємо різними мовами. Хоча й українською вони розмовляють непогано»,розповіла Левчук і додала, що гості відкрили для себе Луцьк, бо до того Західна Україна для них була представлена тільки Львовом.

Учасниця наголосила, що такі зустрічі важливі: треба передавати досвід, культуру. Зокрема, треба розвивати співпрацю найперше на освітньому рівні, де найбільше молоді. Діалог можна розвивати через університети, створення літніх таборів, конференцій, аби молодь могла подорожувати з міста в місто, спілкуватися, вирішувати різні проблеми.

Начальник управління сім’ї та молоді Луцької міської ради Олексій Веремійчик поділився власним досвідом спілкування з представниками інших регіонів. За його словами, на Сході та Півдні є вплив російської культури, є місцеві особливості, але цілі у людей, зокрема в молоді, однакові. «Молодь завжди прагне до покращення, незважаючи на якісь геополітичні чинники», – зауважив посадовець і додав, що на відмінних рисах українців грають ті, кому невигідно, щоб ми були єдиною нацією.

Веремійчик відзначив важливість подібних проектів. «Ціль не об’єднати, а викорінити ті речі, які нас роз’єднують, бо насправді вони вигадані», – підкреслив він. «На сьогодні ми багато використовуємо різних методів для об’єднання країни. Хоча насправді її просто не потрібно роз’єднувати», – наголосив чиновник.

Відео

English version