Децентралізований студент врятує країну

Децентралізація як процес та визначення зараз у всіх на вустах. Про неї говорять політики, її проводять, критикують, вивчають та врешті-решт втілюють у життя. Саме тому для молоді та студентів важливо бути обізнаними у цьому питанні.

28 вересня у прес-центрі «Чернігівський монітор» відбувся медіа-сейшн «Децентралізований студент врятує країну». На нього зібралися учасники проекту «Студенти для органів місцевого самоврядування», студенти чернігівських вищих навчальних закладів, представники органів місцевого самоврядування, громадськості, журналісти.

Учасникам заходу було презентовано збірник нормативно-правових актів місцевого рівня про: громадські слухання, старосту села, доступ до публічної інформації, проведення громадської експертизи, електронні петиції тощо. Ці матеріали були напрацьовані інтернами «Молодіжної альтернативи» в рамках проекту «Спонукання та навчання молоді впливати на формування місцевої політики», що реалізовувався організацією у квітні-вересні цього року.


«Громадська організація «Молодіжна альтернатива» спільно з ЧММГО «Молодіжний інформаційний центр» протягом 9 років залучає студентів чернігівських вищих навчальних закладів до активної участі у проекті «Студенти для органів місцевого самоврядування». Окрім того, що студенти проходять практику, працюючи у радах різних рівнів, вони залучаються до написання статей та аналітичних матеріалів, а також відвідують тренінги», - сказала Оксана Стельмах, координатор проекту «Студенти для ОМС» в Чернігові.

За її словами дуже важливо навчати молодь здійснювати вплив на формування політики на регіональному рівні та залучати її до активної участі в управлінні державою шляхом вироблення місцевих політик.

Також під час заходу інтерни минулих років поділилися своїми враженнями від стажування та участі у проекті.

Наталія Завгородня, зазначила: «Участь у подібних проектах допомагає визначитися із напрямком діяльності, який подобається, а також використовувати набуті вміння та навички у подальшій діяльності». Її підтримали і інші стажери.

Наприклад, для Маргарити Омеляненко участь у проекті запам’яталася цікавими зустрічами з інтернами  з інших міст, а також дала певний поштовх до більш активної участі у політичному житті.

На думку Юрія Ткача, можливість пройти стажування і побачити як працює міська рада допомагає молоді знайти відповідь питання: «Іти на держслужбу чи не іти?».

Директор Офісу реформ в Чернігівській області Ярослав Жиденко та експерт Микола Силенко розповіли про хід реформи децентралізації в області, про проблеми, які виникають в процесі її реалізації, а також відповіли на запитання присутніх, щодо процедури ліквідації та реєстрації органів місцевого самоврядування об'єднаних громад, бюджетного фінансування громад та інші. За їх словами, на сьогодні в області сформовано п’ять громад, які встигли пройти всю процедуру об’єднання, уже 25 жовтня обиратимуть голів та формуватимуть ради громади. «Процес об’єднання триватиме і надалі, і реформа має завершитися у 2017 році», - наголосив Ярослав Жиденко.

Децентралізація – процес, який має вдихнути життя у невеликі села та райони, сприяти відродженню територій та повернути молодь зі столиці та великих міст. Саме тому важливо залучати студентів до активної участі у формуванні місцевої політики та управління державою.

 

Відео

English version