Кам’янець-Подільський зустрів молодь зі Сходу та Півдня

 

Проект «Єдність у різноманітті» досить стрімко набирає обертів, тому ми продовжуємо руйнувати стереотипи між молоддю Сходу, Півдня і Заходу України. Цього разу учасники обміну із Донецької, Миколаївської та Дніпропетровської областей завітали у королівське місто Кам’янець-Подільський. 22-24 травня активна молодь мала нагоду відвідати міську раду, ознайомитись з діяльністю громадських організацій, прослухати ряд міні-лекцій та інтерактивних тренінгів з використанням новітніх методик та практик. В останній день студенти побачили пам’ятки, якими славиться місто, дізнались, чому його називають одним із семи чудес України.


Пріоритетним для нас залишається – встановлення діалогу між молоддю Сходу, Півдня і Заходу України, подолання стереотипів та конфліктів, що існують у нашій державі.  Нині це другий тур обмінних поїздок, який залучає  небайдужих людей до обміну досвідом у громадській діяльності; навчання впливати на владу і змушувати її чути громаду; встановлення тісних контактів між активною молоддю, задля розбудови цілісної суверенної України.


Кам’янець-Подільський ˗ казкове місто, місто-фортеця, місто-легенда, «квітка на камені». Як тільки не називають це містечко, що славиться на весь світ ˗ унікальною історією, захоплюючими краєвидами та привітливими мешканцями. Але насправді назва давнього українського міста ˗ Кам’янець-Подільський походить від слова «камінь» або «кам'яний», проте вона містить і другу частину, яка показує історичну місцевість розташування Поділля.

На вулицях Кам’янця можна почути не тільки рідну українську мову, але і польську, російську, англійську, угорську, бо ця європейська місцевість вже не один рік приваблює туристів з будь-якого куточку планети.

Містечко не раз занепадало і розквітало, руйнувались і зводились культурні пам’ятники та культові споруди: церкви, костьоли, синагоги. Складна історія міста позначилась на його архітектурі. Дивовижні споруди захоплюють з першого погляду і не залишають байдужим жодного.

Серія триденних поїздок розпочалася відвідинами міської ради. Всі ми стали учасниками цікавого молодіжного форуму: «Громадська активність молоді Кам’янця-Подільського, як запорука розвитку демократичного міського простору». Небайдужі кам’янчани поділилися власним досвідом з громадсько-активною молоддю іншого куточку України.


Степан Гурома – голова молодіжної ради міста презентував різноманітні сучасні проекти, які студенти організували впродовж багатьох років громадської роботи.  З координатором освітнього проекту «ВУМ» Олександром Папевським учасникам, впродовж трьох днів,  довелося зустрічатися не раз, «Єдність у різноманітті» зробила їх гарними приятелями. Студенти дізналися про діяльність прожектів «Майдан» і «Телеакадемія».

Дуже сподобався і зацікавив слухачів зі Сходу та Півдня Арсен Даниленко. Він є лідером місцевого підрозділу Всеукраїнської  громадської організації «Street workout». Якщо говорити просто ˗ це молодики займаються спортом та самоосвітою. Впроваджують міжнародний досвід у життя міста, наприклад «Book crossing».

Як стверджує народна мудрість: «Чистота – це запорука здоров’я». Отож активісти міста не могли оминути екологічну галузь життя. Цими питаннями у місті переймається унікальна громадська організація «Чисті схили», яку очолює Олексій Крилов. Справа у тому, що у Кам’янці-Подільському знаходиться каньйон – популярне місце для відпочинку, тому сміття завжди знаходиться. Під час презентації Олексій показав відео, де учасники «чистих схилів» влаштовували одне з прибирань.

Продовжив тему здоров’я та спорту Олександр Полотайко, що є головою «Велосипедистів Кам’янець-Подільського». Він наголосив, що у місті є вело доріжка, парковки для велосипедів, траси у парку.

Дмитро Романець розповів про те, як у місті створили «Громадське телебачення» та перспективи розвитку даного проекту. Керівник організації представив програму-новинку «Погляд війни», яка у найближчому майбутньому буде в ефірі.

Креативний і оригінальний «Факультет муніципального управління» представила викладач Тетяна Сметанюк. На перший погляд, звичайний інформаційно-тренінговий захід, проте вже десятки проектів втіленні у життя. «Камінь кохання», «Бульбашковий фест», «Шини майбутнього» ˗ це ідеї, які реалізовані у Кам’янець-Подільському.

Форум проходив під егідою Альони Куземи ˗ директора департаменту гуманітарної політики Кам’янець-Подільської міської ради.  Наприкінці нашого візиту директор запросила студентів зі Сходу і Півдня на популярний фестиваль «Республіка». А також зазначила: «Квитки для громадсько-активної молоді будуть безкоштовні. Тож будемо раді всіх вас бачити у вересні».


Приємні сюрпризи на цьому не завершувалися.

Далі учасники прослухали міні-лекції, презентації, а потім відбулося інтерактивне обговорення. Тим паче, що теми були корисними і цікавими: «Комунікаційні права і свободи в ліберально-демократичній та тоталітарній схемах», «Диплом чи досвід? Як перетворити своє навчання у ВИШі на досвід і заробіток».

У міськраді було проведено прес конференцію, за участю представників Донецької та Миколаївської областей, де обговорювалися питання налагодження діалогу між Сходом і Заходом, обмін досвідом, корисність подібних поїздок тощо.

Цикл тренінгів чекав на студентів у другий день нашої поїздки. Спікери розповіли про децентралізацію, організацію громади, вибори та виборчий процес.

Завершив освітній день Олександр Папевський командною роботою: «Активна молодь ˗ активні громадяни ˗ сильна держава». Учасники поділилися враженнями від почутого на тренінгу:

 

  • «Спасибо большое за знания и опыт, которыми ты поделился с нами! Было очень интересно слушать и очень полезно вынести для себя что-то новое)) ты отличный мотиватор!»
  • «После его мини-лекции многие призадумались о пользе активной жизненной позиции. Тренинг второго дня выше всяких похвал».

 

Третій день був присвячений знайомству з історичним минулим Кам’янця. Студенти побачили Старе місто та славнозвісну фортецю, відвідали майстер-клас у гончарній майстерні. Незабутньою була екскурсія у Жванець та Хотинський замок.


Наприкінці поїздки всі учасники отримали сертифікати та подякували за організацію «Єдності у різноманітті». Бо нині треба дбати про те, що нас об’єднує!

До вашої уваги випуск газети про поїздку до Камянець-Подільську

Велика подяка за організацію Катерині Дегтяр.

До вашої уваги випуски газети про наші поїздку до Луцька ТернополяЛьвоваЧернівців, Камянець-Подільськ РівнеІвано-Франківськ та Ужгород

Відео

English version