Бачення майбутнім Президентом зовнішньої політики України

«Молодіжна Альтернатива» розпочинає публікацію статей, які стосуються передвиборчих обіцянок кандидатів у Президенти. Авторами статей є інтерни ВРУ. Це молоді люди, яким не байдужа доля нашої держави, які хочуть жити і працювати в Україні, а отже їм, і нам, цікаво якою планують збудувати Україну майбутні Президенти.

Сьогодні, 17 травня. Сьогодні День Європи в Україні. Залишилось близько тижня до фіналу передвиборних перегонів кандидатів у Президенти. Серед передвиборчих програм важко знайти оригінальність та якісно нове бачення розвитку України. Проте, очевидно, не на це роблять ставку кандидати, а більше на гучні гасла, власну епатажність і вже наявний базовий електорат політичних сил чи регіонів, які вони представляють.

Так, більшість українців уже визначилися досить точно зі своїм вибором: за даними сайту Ukrainian Elections станом на 16.05, лідерами перегонів є Петро Порошенко та Юлія Тимошенко, за яких готові віддати голос відповідно близько 28 та 18 відсотків виборців. Серед інших постатей найбільші шанси для подолання 3% межі є у Сергія Тігіпка, Олега Ляшка та Анатолія Гриценка. Така картина в принципі не змінювалася з початку передвиборчої кампанії, і тому постає питання – чи дійсно українці обізнані з конкретними планами дії своїх фаворитів? Особисто мене все ще цікавить питання бачення майбутнім Президентом зовнішньої політики України, особливо на предмет європейської інтеграції.

По-новому – по-європейськи - від Порошенка

Лідер президентської кампанії, Петро  Порошенко, обрав стратегією розвитку України орієнтацію на Захід та обіцяє зробити Україну «вільною і європейською». При чому кандидат заявляє, що «ЄС - не ціль, а інструмент, щоб змінити країну і запровадити в ній європейські стандарти». Зокрема, він звертається до досвіду країн Центральної та Східної Європи, які будують економіку вільної конкуренції, нових ідей, ділової ініціативи, наполегливої праці і постійного самовдосконалення.

Передвиборча програма пана Порошенка не містить захмарних обіцянок щодо швидкої і безболісної для української економіки інтеграції у Європейську спільноту. Так, він наголошує, що вступ в ЄС стане для України додатковою гарантією безпеки, а безвізовий режим буде запроваджено для українців уже в перший рік перебування його на посаді президента України. Також у його програмі дій присутні питання доступу української продукції на світові ринки та забезпечення енергетичної незалежності.

Європейські прагнення Тимошенко

Поряд із завданням «забезпечити національну безпеку і оборону», Юлія Володимирівна планує присвятити своє президенство реалізації європейського курсу України. Аналогічно до багатьох кандидатів, вона обіцяє підписання в повному обсязі Угоди про Асоціацію, створення зони вільної торгівлі та безвізовий режим, а також «механізм координації політики євроінтеграції», що має вилитися у членство України в ЄС  «у найкоротші терміни».

Прикладом конкретного плану  дії на зовнішньополітичній арені є п.8 її програми щодо міжнародної політики України - ратифікувати Римський статут для забезпечення Україні права звернення в Міжнародний кримінальний суд у м. Гаага, звернутися до Суду для зупинення військового захоплення України та притягнення до відповідальності тих, хто вчинив злочини проти людяності. Більше того, пані Тимошенко прагне розвивати «економічну політику, керуючись принципами «Акту малого бізнесу для Європи»», а також «запровадити державні гранти на отримання вищої освіти як в Україні, так і у провідних університетах світу», шукаючи таким чином підтримки у різних верств населення.

Тігіпко – суперечливе бачення зовнішньополітичної інтеграції України

№3. Схоже положення у рейтингу кандидатів Сергій Тігіпко зайняв і у виборчих перегонах 2010 року з 13% голосів виборців. Тоді серед його передвиборчих гасел був вступ України в Європейський Союз, податкова та конституційні реформи, зменшення впливу держави на економіку і чого не було – то це надання російській мові статусу другої державної.

Свою другу пробу очолити державу він здійснює вже з іншими орієнтирами – припинивши «безглузді пошуки зарубіжних покровителів». Так, у п.3-5 заходів у міжнародній сфері Тігіпко пропонує «законодавчо закріпити єдиний ефективний принцип міжнародної політики держави – прагматичне використання міжнародних відносин у інтересах України та її народу. Відновити переговорний процес у всіх сферах діяльності з Росією на прагматичній основі і в інтересах України. Розробити план відновлення територіальної цілісності країни в колишніх кордонах», тобто фактично вже інтегруватися не в ЄС, а створити союз з Росією. Таку зміну зовнішньополітичного курсу важко пояснити логічно, зважаючи ще й на той факт, що по-перше, Тігіпко був Співголовою Української групи Комітету парламентського співробітництва між Україною та ЄС у 2013 та 2014 роках, а по-друге, з поспішним поданням документів як кандидат-самовисуванець він позбувся підтримки партії і значної частини електорату на Сході.

Визволення від окупантів від Ляшка

Олег Ляшко найголовнішим завданням зараз закономірно вважає безпеку і захист України, і зовсім не бачить в особі Російської федерації союзника. «Росія не припинятиме спроб дестабілізувати ситуацію на Сході та Півдні України з подальшим введенням своїх військ для «захисту» російськомовного населення і «злісних бандерівців». Блакитна мрія кремлівського шизофреніка – це російські танки в нашому золотоверхому Києві. Я не дам Путіну поневолити Україну! Наші армія і спецслужби під моїм керівництвом рішуче зарадять сепаратистські шабашам і спробам розколу України», – обіцяє Олег Валерійович.

Якщо пан Ляшко займе пост президента, то «негайно подасть заявку на вступ до Європейського Союзу та НАТО», адже  «лише спільний європейський і безпековий простір дозволить забезпечити реальну незалежність України». Також своєрідно він пропонує пов*язати питання віз, європейських цін і Криму -  будуть встановлені європейські ціни на постачання з України в Крим прісної води, газу та електроенергії. На час російської агресії і окупації Криму пан Ляшко хоче ввести візовий режим з Російською Федерацією і  позбавити жителів Криму з російським паспортами, які голосували за від'єднання Криму від України, можливості отримати візи до ЄС.(!)

Гриценко: куди розправити крила?

У передвиборчій програмі Анатолія Степановича «Ми маємо розправити крила!» немає конкретних напрямів щодо зовнішньополітичного курсу України, більше того –  він взагалі посилається на програму своєї партії. У короткому та лаконічному зверненні до виборців пан Гриценко більше акцентує на щирості намірів і офіцерській честі. Висновок про його зовнішньополітичну програму можна зробити досить загальний: оскільки Гриценко стверджує, що «під моїм керівництвом Україна би Крим не втратила, свою зброю ворогу – не здала!», то встановлення першочергових дружніх стосунків з Росією він точно не прагне. В іншому – його прихильникам залишається тільки здогадуватися.

Нам вибирати Загалом, передвиборчі програми кандидатів відрізняються не настільки, щоб це впадало в очі. Кожен з них обіцяє для України світле майбутнє і великі перспективи – у європейському, російському або невизначеному світлі. Український народ вже зробив свій вибір – європейський ракурс розвитку, залишилось тільки обрати Президента, якому буде до снаги якісно втілити прагнення нашого народу.

 

Дубенська Інна, Молодіжна Альтернатива

Відео

English version