У Вільнюсі відбувся перший концерт за кордоном на підтримку Євромайдану

2 лютого у вільнюській арт-фабриці «Loftas» відбувся благодійний концерт, присвячений Україні. Ідея концерту «Kartu su Ukraina! / Разом з Україною!» зі збором коштів на лікування постраждалих на Майдані була реалізована менше ніж за три дні. 4-годинний марафон відвідало близько 2000 людей, завдяки чому було зібрано 19 000 гривень.

Марафон у Вільнюсі став першим благодійним концертом за кордоном на підтримку Євромайдану.

В концерті «Kartu su Ukraina! / Разом з Україною!» взяло учать 11 литовських артистів – «Skylė», «Žalvarinis», «Skamp», «Biplan», «Liūdni slibinai», «Dee & Kamy», «Freaks on Floor», «Garbanotas bosistas», MC Mesijus, Jurgis Didžiulis и «Alive Way». Трансляція концерту пройшла в Литві на 15min.lt, на телеканалі «LRT Kultūra» і в Україні на інтернет-телебаченні Hromadske.tv i Espreso.tv. Гурти «Skylė» і «Biplan» виконали пісні «Присяга» і «Amore» українською мовою. Виступи «Skamp», «Biplan» і промова колишнього посла Литви в Україні Algirdas Kumža були показані в прямому ефірі на екранах Майдану в Києві, де вперше з днів загибелі мітингувальників звучали концерти живої музики. За різними джерелами в неділю 2 лютого на Майдані зібралося 40 000 або більше людей. Погода була холодною, але дуже сонячною. Після промови Algirdas Kumža українською Майдан скандував «дякую!».

«Концерт перевершив усі очікування. Хоча й було чимало випробувань, багато людей підключилося з доброї волі і з ентузіазмом, тому спільними зусиллями ми вирішили всі питання. За надзвичайно короткий період часу вдалося не тільки організувати концерт, але і його трансляцію на Україну», − розповів один з організаторів Vaidas Stackevičius.

Під час концерту у Вільнюсі глядачі одягали на плечі українські прапори, носили українську символіку і вигукували «Слава Україні! Героям слава!». Між гуртами виступали з промовою не лише колишній посол Литви в Україні, а й європарламентар Radvilė Morkūnaitė, українські журналісти, що знаходилися в Литві, українські балерини Литовського національного театру опери і балету тa інші гості марафону. У ту ж ніч Вільнюс прийняв на безкоштовне лікування третього майданівця – постраждалого від тортур лідера Автомайдану Дмитра Булатова.

Kонцерт «Kartu su Ukraina! / Разом з Україною!» був організований за участю музичної агенції «MP3», арт-фабрики «Loftas», громадського руху за демократію «Uz demokratija. Ukraina», постачальників обладнання UAB «RTA grupe», постачальників екранів LED «Video projektai», знімальної групи 15min.lt, інтернет- провайдера «ТЕО», телеканалу «LRT Kultūra» та інших особистостей і організацій, які працювали на заході без винагороди.

Більш детальніше на сайт Громадський простір

 

Відео

English version