Заява ГО «Молодіжна Альтернатива» щодо законів, проголосованих ВРУ 16 січня 2014 року

16 січня 2014 року Верховною Радою України з явним порушенням Регламенту, без консультацій з громадськістю, журналістами, бізнесом, без електронної фіксації та фактичного підрахунку голосів було ухвалено низку нормативно правових актів у тому числі «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткового захисту безпеки громадян», «Про внесення змін до Закону України «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань», «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо заочного кримінального провадження)» та ін. Ці документи грубо порушують Конституцію України, обмежують права та свободи громадян, такі як,  -  право на свободу та особисту недоторканність, право на вільне вираження своїх поглядів і переконань, на свободу слова, свободу мирних зібрань, свободу об’єднань, інші права та свободи.

Прийняття цих законів дає підстави говорити про зміну конституційного ладу в Україні. Впровадження положень цих законів призведе веде до встановлення диктатури, введення репресій проти мирних громадян, тюремних ув'язнень для журналістів, закриття веб-сайтів для Інтернет компаній, заборону діяльності громадських організацій тощо. Такі зміни суперечать Конституції держави та міжнародним зобов'язанням України.

ГО «Молодіжна Альтернатива» закликає владу скасувати прийняті 16 січня 2014 року недемократичні нормативно-правові акти, щоб не дати встановити Україні авторитаризм та диктатуру.

Ми підтримуємо інші громадські організації, які висловили подібну позицію з цих болючих питань.

 

Відео

English version