Освітяни засудили звіряче побиття молоді

Центр освітнього моніторингу засудив погром студентів та молоді на Майдані Незалежності у Києві. Про це йдеться у заяві, що опублікована на сторінці громадської організації у Facebook.

"Центр освітнього моніторингу рішуче засуджує здійснену вранці 30 листопада каральну поліцейську акцію проти учасників мирного, гарантованого Конституцією та законами України, зібрання, більшість учасників якого становить студентська молодь", - йдеться у заяві.

"Цинічне застосування брутальної сили, прояви патологічної жорстокості до молоді, яка має гідність відкрито висловлювати свою громадянську позицію, викрили справжнє ставлення режиму до демократії взагалі й до прагнень молодого покоління зокрема", - повідомляють у громадській організації.

В освітній громадській організації наголошують, що кров молодих людей, що пролилася на Майдані, на руках тих, хто дав наказ до погрому, й тих, хто його бездумно виконував.

"Як громадяни і педагоги, висловлюємо свою солідарність з українським студентством, молоддю. Ми й надалі в ці тривожні дні разом з вами всіма доступними методами відстоюватимемо власну гідність і наше природне право жити в демократичній європейській державі. Ще нічого не втрачено. Все лише розпочинається! Слава українській молоді! Слава Україні!", - йдеться у заяві Громадської організації "Центр освітнього моніторингу", що підписана Головою правління Павлом Полянським.

Як відомо у ніч з п’ятниці на суботу відбулося звіряче побиття та розгін учасників Євромайдану у Києві. За словами очевидиці штурму Євромайдану, яка була в самому пеклі, під монументом Незалежності бійці спецназу били так, що якби не зимовий одяг, то переламали все що тільки можна.

"Дівчата в цей момент стояли на горі, хлопці-внизу, декількома рядами захищаючи їх. Дівчат всіх трусило від хвилювання, але вони знайшли в собі сили заспівати хоч і уривчастим голосом славень України, який їм у цей момент здався молитвою. Говорить, що було таке відчуття, ніби вони разом з хлопцями захищали...Мотронинський монастир, як холодноярці в Мельниках...", - зазначає очевидиця подій.

"Коли підійшов Беркут, наші хлопці НЕОДНОРАЗОВО їм повідомляли, що наша акція-мирна, судом не заборонена. "Що ми маємо зробити, щоб уникнути зіткнень?" У відповідь - тиша, а потім почався штурм. Дівчата падали на хлопців, хлопці-на дівчат".

"Коли їх почали гнати як худобу від стели, дехто потрапляв у пастку, створену металевими щитами...І УВАГА! Хлопці, МІЛІЦІЯ, не Беркут, ЇМ ДОПОМАГАЛИ пролізти через той паркан, розтягуючи його. Вони самі були шоковані тим, що відбувалося на їхніх очах. Вибравшись із того пекла, хлопці та дівчата кричали їм "ДЯКУЄМО!", - говорить очевидиця.

"Потім всі розбігалися хто куди. Багатьох доганяли і по-звірячому просто били, добивали. Били навіть тих, хто просто сидів у цей час на лавках, людей які були взагалі не причетні до Євромайдану. Вони просто йшли з якогось нічного клубу додому і вирішили присісти...".

Відео

English version