Офіційний вік української молоді планують знизити з 35 до 28 років

Президент затвердив стратегію молодіжної політики до 2020 року. Документ розроблявся Міністерством молоді та спорту. У ньому перераховуються основні проблеми молоді та пропонуються способи їхнього розв'язання, передає «КоммерсантЪ-Украина».

Прикметно, що в даний час діє державна цільова соціальна програма «Молодь України», розрахована до 2015 року. Її вартість становить 257 млн грн.

Згідно з новою стратегією, вирішувати наявні питання пропонується поетапно. Зокрема, до 2015 року планується знизити віковий критерій для молоді з 35 до 28 років і розробити детальний план заходів у рамках стратегії. «Світ змінився, жінка та чоловік в 35 років сьогодні — це мати трьох дітей і бізнесмен, що відбувся. А молодь — це категорія, яка вимагає підвищеної підтримки та уваги з боку держави, найчастіше це люди до 28 років», — пояснив перший заступник міністра молоді та спорту Сергій Глущенко.

На другому етапі, до 2018 року, планується збільшити обсяг фінансування молодіжних програм, а до 2020 року — вирішити питання працевлаштування та забезпечення житлом. Наприклад, молодим людям обіцяють надавати «іпотечне пільгове кредитування строком до 30 років» і знижку «в межах 30% вартості за рахунок держбюджету».

«В Україні програма доступного житла для молоді є давно, але проблему це не вирішило. За цією програмою житло отримали, можливо, кілька тисяч сімей, тоді як молодих людей у нас 14 млн. Людині треба дати можливість заробляти, і тоді вона сама вирішить свої житлові проблеми», — сказав Сергій Глущенко.

Автори документа також планують залучати молодих людей до здорового способу життя та вивченню іноземних мов. «100% молоді потребують знання англійської та інших мов країн ЄС» , — пояснив пан Глущенко. При цьому, за його словами, держава не стане оплачувати всім охочим навчання на мовних курсах, а лише надасть інформацію про їх наявність.

Найбільш суперечливим виявилося зниження офіційного віку молоді. «У свій час ми, навпаки, підвищили вік молоді до 35 років, тому що 25-35 років — це час, коли люди активно створюють сім'ї і потребують отримання житла. До 28 років це складно встигнути», — заявив екс-міністр молоді та спорту, уповноважений з прав дитини Юрій Павленко.

«Якщо ми говоримо про розвиток молодіжного підприємництва, треба визнати, що вік, коли відкривають свою справу, — це 30-35 років, у 28 рідко хто таким займається, тому зниження вікового цензу, швидше за все, покликане зменшити число людей, на яких поширюються пільги», — вважає президент Української асоціації студентського самоврядування Єлизавета Щепетильникова.

Джерело: Newsru.ua

 

Відео

English version