Кабмін дозволив приватним охоронцям використовувати газ, електрошокери і кийки

Електрошокери і "травматика" будуть дозволені працівникам лише тих компаній, які охороняють об'єкти держвласності.

Кабмін сформував список спецзасобів, якими можуть бути екіпіровані співробітники охоронних фірм. Однак чіткого порядку застосування спецзасобів охоронцями поки не розробили, пише "Коммерсант-Украина".

Як зазначає видання, чіткий порядок застосування спецзасобів працівниками охоронних фірм поки не розроблений.

Список спецзасобів був розроблений у відповідності з законом "Про охоронну діяльність", прийнятим ВР 22 березня 2012 року. Закон розширює права охоронців, дозволяючи їм затримувати підозрюваних у скоєнні протиправних дій до приїзду міліції, вимагати у них документи для встановлення особи і проводити огляд речей. У список входять захисні каски, газові балончики і пістолети з патронами 6, 8 і 9 мм, травматична зброя, гумові кийки, пластикові наручники і електрошокери.

Як пояснили в департаменті Держслужби охорони МВС, спецзасоби можуть використовувати тільки співробітники ліцензованих охоронних фірм. А застосування електрошокерів і травматичної зброї буде дозволено працівникам лише тих компаній, які охороняють об'єкти державної власності, наприклад будівлю Київської міської держадміністрації, або надають послуги з використанням власного транспорту реагування або централізованих пунктів спостереження.

Ліцензування охоронних структур здійснює МВС. Для отримання ліцензії компанія повинна відповідати низці вимог. Зокрема її співробітники не повинні мати судимостей, бути психічно здоровими і пройти професійну підготовку.

"Спецзасоби не можуть використовувати співробітники внутрішніх служб безпеки, які зустрічаються в нас у банках і супермаркетах", - уточнила керівник прес-служби ДСО МВС Світлана Павловська. За її словами, зараз в Україні налічується близько 5 тис. приватних ліцензованих охоронних структур, в яких працює понад 50 тис. осіб.

Перед використанням спецзасобів персонал фірми обов'язково повинен пройти спеціальні курси, додає Павловська. Вони повинні передбачати, зокрема, ознайомлення з основами права, психології та володіння зброєю.

"Керівники охоронних підприємств повинні чітко виконувати умови закону про охоронну діяльність - перевіряти у персоналу наявність медичних довідок і відсутність судимостей. Інакше можливі ситуації, коли погано навчені охоронці будуть застосовувати травматичну зброю не до місця або, наприклад, з'ясовуючи особисті стосунки",- уточнила Павловська.

Громадянам не варто побоюватися екіпірованих охоронців, вважає член громадської ради при МВС доктор юридичних наук Олег Мартиненко: "Ризик неправомірного використання спецзасобів існує, але він незначний". Разом з тим, за словами Павловської, порядок застосування охоронцями спецзасобів поки не розроблений - це ще належить зробити фахівцям МВС.

Учасники ринку задоволені рішенням уряду. "Раніше для використання травматичної зброї охоронним фірмам доводилося всіляко старатися. Наприклад, використовувати закон про участь громадян в охороні громадського порядку, що дозволяє видавати учасникам охоронних формувань травматичну зброю. Тепер же можливості охоронних структур значно розширюються",- заявив глава Української федерації професіоналів безпеки Сергій Шабовта.

Джерело: ТСН 

 

Відео

English version