Літня школа з прикордонного співробітництва в Чорноморському регіоні

 

За підтримки Чорноморського трасту регіональної співпраці – проекту Фонду Маршалла (США) та Фонду Роберта Боша, а також у співпраці з Федеральним міністерством з європейських і міжнародних справ Австрії, Грузинський інститут політики оголошує конкурс заявок серед молодих вчених, студентів та випускників, а також серед активістів громадянського суспільства, які можуть взяти участь у літній школі з прикордонного співробітництва в Чорноморському регіоні.

Літня школа – це можливість дослідити питання транскордонної співпраці, її можливостей та перешкод в цьому географічному регіоні, використовуючи також європейський досвід та цінності. 

Опис програми

Метою програми є покращення якості аналізу політики з питань транскордонного розвитку та заохочення академічної дискусії в Чорноморському регіоні за рахунок створення мережі співпраці молодих фахівців з академічних кіл і громадянського суспільства. 

Кавказ вважається одним із найбільш важливих кризових регіонів світу. З розпадом Радянського Союзу етнічні конфлікти стали джерелом нестабільності і в деяких випадках призводили навіть до відкритого насильства та загибелі людей. Замість того, щоб розвивати транскордонне співробітництво, регіон стає місцем очевидного суперництва, де існує політика ізоляції, закриті кордони та гра з нульовою сумою. В результаті цього створилися нові перешкоди для транскордонної взаємодії та міжособистісних контактів. Європа не зацікавлена у країні тривалої нестабільності та невизначеності, яка тепер знаходиться так близько до її кордонів. Незважаючи на це, у пострадянських країнах було досягнуто значного прогресу, але їх політичні інститути все ще слабкі, а процес демократизації відбувається повільно. Ця школа спрямована на створення «гнучкої дипломатії» з метою сприяння подальшому налагодженню порозуміння між молоддю в регіоні, яка також залучатиметься до програми не лише як студенти, але й як фахівці, які можуть зробити реальний академічний внесок. 

Процес відбору

Кандидатами літньої школи можуть бути молоді представники науки, громадянського суспільства тощо, зацікавлені в отриманні кращого розуміння поняття, що стосується розвитку Чорноморського регіону і транскордонної співпраці. Заявки можуть подавати громадяни Грузії, Росії, Туреччини, Вірменії, Азербайджану та України. 

Літня школа охоплює наступні теми:

  • Політика і належне управління в Чорноморському регіоні
  • Транскордонне співробітництво, як модель «нового управління» в Європі
  • Транскордонна співпраця в ЄС та побічні ефекти від усунення кордонів
  • Роль транскордонної та міжрегіональної співпраці у пом’якшенні конфліктів
  • Роль історії в об’єднанні та розділенні, спільне минуле і зв’язки з Європою
  • Засоби масової інформації та права людини у конфліктуючих суспільствах


Подання заявок і терміни:

Заявка повинна включати текст пропозиції, резюме та мотиваційний лист. У мотиваційному листі (500 слів) заявники повинні зазначити сферу своїх інтересів, яку користь отримають від участі у літній школі, та яким буде їхній внесок. 

У зв’язку з тим, що академічно програма є складною, вимагається, щоб апліканти надіслали пропозицію (до двох сторінок), у якій вони повинні коротко відповісти на наступні питання, які в подальшому будуть обговорюватися на дебатах у літній школі: 

  • Визначити найбільшу проблему, яка, на вашу думку, перешкоджає транскордонному порозумінню в регіоні
  • Як можна вирішити цю проблему у майбутньому?


Відібраним учасникам буде запропоновано завершити завдання після відвідування літньої школи, – завершені есе будуть опубліковані (експертну оцінку, вичитку і редагування виконають організатори). Заявки потрібно надсилати за електронною адресою:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду Кінцевий термін подачі заявок – 1 квітня 2012 року. Успішних кандидатів буде повідомлено протягом двох тижнів після закінчення терміну подачі. 

Практична інформація

Літню школу буде проведено в м. Батумі (Грузія) протягом 10-14 червня 2012 року. Усі витрати на дорогу, харчування та проживання беруть на себе організатори. Всім учасникам літньої школи рекомендуємо шукати найдешевший спосіб добирання до Грузії. 

Учасники зобов’язані придбати страховку на весь період літньої школи та покривають всі витрати, пов’язані з отриманням візи (в разі потреби). Робочою мовою літньої школи є англійська. Заявники повинні вільно володіти мовою (усною та письмовою). 

Джерело :Європейський Простір

 

Відео

English version