Самоврядування територіальної громади міста Нововолинськ

Головна статті
Самоврядування територіальної громади міста Нововолинськ
Self-government in Novovolinsk
Всі сторінки

 

Тематика: «Від Магдебурга до твого міста : очима тих,хто небайдужий»

Назва: Самоврядування територіальної громади міста Нововолинськ

Автор: Маргасова Юлія, Кутасевич Дмитро

Місто Нововолинськ Волинської області засновано у 1950 році і побудоване на історичних землях сіл Дорогиничі, Панасівка і Русовичі. Його заснуванню передувало відкриття на Волині покладів кам’яного вугілля. На початку 50-х років на заході області розпочалась розробка покладів вугілля Львівсько-Волинського басейну.


Указом Президії Верховної Ради УРСР від 10.04.1951р. було створено селище Нововолинськ Іваничівського району і відповідно Нововолинська селищна Рада депутатів трудящих та її виконком. Ці органи підпорядковувались Іваничівській селищній Раді і райвиконкому.

Відповідно до Указу Президії Верховної Ради УРСР №103 від 25 вересня 1958 року селище Нововолинськ було віднесене до категорії міст обласного підпорядкування з перенесенням районного центру з селища міського типу Іванич в місто Нововолинськ..

Указом  Президії Верховної Ради УРСР від 30 грудня 1962 року Нововолинський район був ліквідований, місто  залишилось в обласному підпорядкуванні.

Нововолинськ і сьогодні є містом обласного значення. Селище Жовтневе м. Нововолинська засноване  1953 року.

Питання місцевої демократії та місцевої політики – це питання, які завжди  визначали стратегію побудови державного устрою. Кожна нова влада по-своєму розуміла і бачила позицію місцевого самоврядування – місцевої демократії.

Самоврядування територіальної громади міста Нововолинська поширюється на всю територію міста, визначену її межами, а також в обсягах, визначених законами України, на землі, за межами території міста, які належать територіальній громаді на праві користування чи власності.

Межі міста встановлюються і змінюються Верховною Радою України відповідно до закону.

Місто  згідно з адміністративно-територіальним устроєм України входить до складу Волинської області. Воно має свій герб та хоругву.



Основою герба служить щит, закруглений донизу,  в обрамлені золотавого картуша з міською баштою ( ознака магдебурзького права, тобто самоврядного міста). На червоному полі щита розміщено : половина срібного хреста, над ним  піраміда, яка складається із десяти чорних пірамід. За основу взято суцвіття каштана. Кольори герба символізують: червоний та срібний - Волинь, чорні піраміди - десять Нововолинських шахт. Автор герба Леонід Лонюк.

Хоругва являє собою квадратне полотнище, розділене горизонтально на три рівних частини. Верхня  зелена, середня червона, в центрі якої розташований срібний хрест, нижня   чорна. Кольори хоругви символізують: зелений- нове молоде поселення, червоний із срібним хрестом - розташування міста на Волині, чорний - вугледобувну  промисловість. Її автор  Андрій Гречило.

Місцеве самоврядування у місті здійснюється на принципах:

 

  • народовладдя;
  • верховенства права, пріоритету прав та свобод людини і громадянина;
  • ласності;
  • колегіальності;
  • поєднання місцевих і державних інтересів;
  • виборності;
  • правової, організаційної та матеріально-фінансової самостійності в обсягах та межах, визначених Конституцією і законами України, а також Статутом;
  • підзвітності та відповідальності перед територіальними громадами їх органів та посадових осіб;
  • державної підтримки та гарантії місцевого самоврядування як територіальної громади міста, так і територіальної громади селища, що увійшла до міста;
  • судового захисту прав місцевого самоврядування.

 

Жителі міста здійснюють право на місцеве самоврядування у таких формах:

 

  • вибори міської та селищної рад, міського та селищного голів;
  • міські референдуми;
  • загальні збори громадян за місцем проживання;
  • місцеві ініціативи;
  • громадські слухання;
  • індивідуальні та колективні звернення до органів та посадових осіб місцевого самоврядування територіальної громади міста;
  • участь у роботі органів місцевого самоврядування територіальної громади міста, а також робота на виборних посадах місцевого самоврядування;
  • інші форми, що не заборонені законом.

 

З метою змiцнення мiсцевих iсторичних традицiй щорiчно вiдзначається День підняття національного прапора над приміщенням Нововолинської міської ради, яке святкується 16 вересня, раз в 5 років, починаючи з 2005 року.

У нашому місті молодь активно долучається до процесів самоуправління, беручи участь у різноманітних молодіжних об’єднаннях та рухах. Осередком молодіжного самоврядування в місті є Молодіжна рада, яка ось уже 5 років успішно діє у Нововолинську. Її завдання представляти молоде покоління перед міською громадою та інтегрувати молодь до процесів місцевої демократії, даючи її змогу долучитися до формування місцевої молодіжної політики, ствердити їх право до місцевого самоврядування.

Міський голова Сапожніков В.Б.

Основними ж органами місцевого самоврядування у місті є Нововолинська міська та Жовтнева селищна ради, з міським головою В.Б. Сапожніков. Обидві ради належно виконують свої функції, проробляючи значний обсяг роботи по покращенню життєвого рівня місцевої громади. Про це свідчить той факт, що за 2011 рік було проведено більше десятка сесій на яких прийнято близько 150 рішень. Постійно діяли шість комісій, які провели 55 засідань, у ході яких розглянули більше двохсот питань. В свою чергу Виконком міської ради на 10 засіданнях обговорив 335 питань, а працівниками та службами виконкому було розглянуто 1150 звернень громадян. Ці приклади і цифри в певній мірі відображають динаміку життя міста і конкретні заходи та дії влади і територіальної громади міста, спрямовані на кінцевий результат.

Важливим є те, що із 40 депутатів 37 мають вищу освіту, а інтереси нововолинців представляють не лише чоловіки, а й 10 жінок. Радує також те, що значну частину депутатського корпусу можна віднести до категорії «молодь», а  Раду в цілому можна назвати «молодою».

Вважаю, що громадськість міста готова долучитися до процесів місцевої демократії європейського зразку, проте владі країни потрібно надати можливість містам бути у більшій мірі незалежними, зокрема у питаннях фінансування та невтручання вищих органів влади у діяльність місцевих. Це наблизить рівень життя та добробуту нашого населення до європейського.

Молодь же підтримує ініціативи місцевої демократії та всіляко долучатиметься до її процесів на місцях. Нам бо жити у цій країні та у нашому рідному Нововолинську!

Читати інші роботи



Відео

English version