Черкащина

Тематика: Від Магдебурга до твого міста

Назва: Черкащина

Автор: Ступка Наталія

Ми живемо у місті Черкаси, розташованому у самісінькому серці України. Тут, на берегах Дніпра, формувалося козацтво, відбувалися визначні історичні події, точилася боротьба за незалежність України. Досі залишається загадкою, хто першим поселився на його території, чому воно має явно не слов’янську назву. Засновані у кінці ХІІІ століття Черкаси швидко набули статусу військового містечка, об яке розбивалася не одна чужоземна навала. Імена старости Остафія Дашкевича, який в ХVІ столітті укріпив збудований у ХV столітті Черкаський замок, та гетьмана України Богдана Хмельницького увічнені у черкаських вулицях і майданах.

10 листопада 1791 року вільне місто Черкаси отримало від польського короля Станіслава Августа грамоту на магдебурзьке право. Наприкінці ХVІІІ століття Черкаси – повітове місто Київської губернії у складі Російської імперії.

У 1954 році Черкаси стали центром новоутвореної області. Розпочалось будівництво об’єктів „великої” хімії. Утворено Кременчуцьке водосховище. Старі, одноповерхові, подекуди із солом’яними стріхами Черкаси зникли назавжди.

Сьогодні Черкаси – велике сучасне місто – красень на Дніпрі, в якому проживає близько 300 тисяч жителів.

22 грудня 1973 року був підписаний Указ Президії Верховної Ради Української РСР про утворення в деяких містах Української РСР районів у містах. Серед них: Соснівський і Придніпровський райони у місті Черкасах.

В Соснівському районі діє Черкаський Національний університет імені Богдана Хмельницького (до 1995 року – педагогічний інститут), а також ще 11 вищих навчальних закладів. Крім того, функціонує 4 середніх спеціальних навчальних заклади, 5 профтехучилищ, 19 загальноосвітніх шкіл, 28 дошкільних дитячих закладів, 20 поліклінік, 7 лікарень, 3 санаторії, госпіталь ветеранів війни. В числі культурних об’єктів – Черкаський обласний український музично-драматичний театр імені Т. Г. Шевченка, Черкаська обласна філармонія, обласний краєзнавчий музей, музей „Кобзаря”, наукова бібліотека імені Т. Г. Шевченка, Будинок офіцерів, кінопалац „Салют”, парк „Ювілейний”, парк „Перемога”, зоопарк. Спортивні арени району: Центральний стадіон, СК „Будівельник”, СК „Сокіл”, спортивно-технічний клуб ТСОУ. На території району розміщені державні установи: облдержадміністрація, міськрада, обласна податкова адміністрація, УМВС України в Черкаській області, обласне управління статистики, обласний центр зайнятості, Черкаська митниця та інші.

Територіальна громада району має свій представницький орган – Соснівську районну у місті Черкасах раду та створений нею виконавчий комітет.

З самого зародження Соснівська районна у м.Черкаси рада та її виконавчий комітет ставили собі за мету підвищення соціально-економічного і культурного рівня району, його благоустрою. Першочерговими завжди залишалися духовний розвиток та соціальний захист населення. Ці зусилля вели до згуртування соснівчан, сприяли їх залученню до безпосередньої участі в розбудові рідного району. І в цьому величезна заслуга колишніх керівників району. Три роки (з 1974 по 1977) було достатньо Телевному Петру Лаврентійовичу, щоб так організувати роботу ради, виконавчого комітету, служб району, громадських організацій, що Соснівська районна рада заявила про себе як самодостатній представницький орган місцевого самоврядування. Було започатковано щорічне затвердження планів розвитку народного господарства та бюджету району. Велика роль відводилась співпраці з народними обранцями. З 1977 по 1985 рік головою ради обирався Некора Валерій Григорович. Нового змісту набрала робота квартальних, будинкових комітетів, товариських судів, добровільних народних дружин, комітетів народного контролю, ветеранських організацій. Будувались і були введені в експлуатацію завод "Імпульс", НВО "Ротор", приладобудівний завод, нові потужності на ЗТА, „Фото приладі”. До 40-річчя Перемоги на Пагорбі Слави був збудований комплекс, обласний краєзнавчий музей. З 1985 по 1988 рік Соснівською районною радою та її виконавчим комітетом керував Беспалов Анатолій Семенович. Були збудовані дитяча лікарня по вул. Конєва, лікувальний корпус обласної лікарні, приміщення аеровокзалу. Прискореними темпами йшло житлове будівництво, великого значення надавалось благоустрою району. З 1988 по 2006 рік головою районної ради працювала Івашкевич Валентина Василівна. На свої плечі вона взяла всю сферу житлово-комунального господарства. Ситуацію ускладнювало те, що до складу Соснівського району увійшло приміське село Дахнівка, яке за станом комунальної інфраструктури значно поступалося міським районам. Окрім того наближалася ювілейна дата – 700-річчя Черкас, до якої потрібно було провести величезний обсяг робіт по будівництву, впорядкуванню та благоустрою міста. Соціальна сфера постійно розвивалась і вдосконалювалась, зміцнювалася матеріальна база освіти, культури, охорони здоров’я, дошкільного виховання. Була повністю вирішена проблема забезпечення місцями у дитячих садках. Вводилися в дії нові корпуси в обласній лікарні, онкологічному диспансері, третій і першій міських лікарнях. На південно-західній околиці міста, колишньому танковому полігоні, за короткий час постав новий житловий масив, при спорудженні якого були використані новітні принципи містобудування. Паралельно з масштабним житловим будівництвом споруджувалися численні об’єкти і соціальної інфраструктури.

Докладалось чимало зусиль до того, щоб влада була якомога ближчою до людей, щоб самоврядування наповнювалося вагомим реальним змістом. За ініціативою районної ради Соснівський район поділено на 9 мікрорайонів на чолі з комітетами самоорганізації населення, до яких входять голови квартальних комітетів, громадські формування з охорони громадського порядку, громадські комісії у справах неповнолітніх, дільничні інспектори міліції. І тепер для вирішення багатьох проблем жителям не потрібно було звертатися до рай – чи міськвиконкому.

Вірою і правдою служать захисту інтересів виборців 50 депутатів районної ради V скликання та 16 членів виконавчого комітету. Служать не заради кар’єри чи особистої зацікавленості, а за покликом серця. Гордість Соснівського району – його жителі. Соснівський район був, є і буде, доки в ньому живуть і працюють такі чудові, не байдужі до людських проблем люди.

Читати інші роботи

Відео

English version