Моє місто варте того, щоб про нього більше знати

Головна статті
Моє місто варте того, щоб про нього більше знати
My town is worth being well-known
Всі сторінки

 

Театика: Від Магдебурга до твого міста

Назва: Моє місто варте того, щоб про нього більше знати

Автор: Монастирська Руслана

В наш час ні для кого не стане новиною, що чи не найважливішу роль в розвитку і існуванні міста чи села відіграють місцеві органи самоврядування. Не будемо вдаватись в історію про виникнення цієї ланки управління містом. Вона пройшла великий етап розвитку, пережила занепад але все ж повернулась назад і стала не від’ємною ланкою державного апарату управління. Можна багато ще говорити про самоврядування в цілому, але я б хотіла зупинитись на специфіці самоврядування маленького міста, а саме мого -Іллінець . Органом самоврядування є звичайно ж міська рада. Апарат міської ради складається з таких відділів :загальний відділ, фінансово-господарський та земельний відділ. Також створені такі постійно діючі комісії :комісія з питань планування фінансів і бюджету соціально-економічного розвитку територіальної громади, комісія з питань регламенту, забезпечення законності, депутатської діяльності і етики, комісія з питань охорони здоров’я , освіти , культури, та соціального захисту населення, комісія з питань управління комунальною власністю територіальної громади, торгівельного та побутового обслуговування населення та підприємницької діяльності та комісія з питань сільськогосподарського виробництва, регулювання земельних відносин та охорони навколишнього середовища.

Міська рада займається діяльністю в сфері освіти , довкілля , соціальних відносин і так далі. Болючою проблемою суспільства є дитяче виховання ,саме на цю сферу спрямовується багато уваги. Розпочнемо з проблемних сімей. Саме для цього була створена опікунська рада, яка займається справами дітей не благополучних сімей , сімей в яких способом виховання є насильство, сімей де один із членів п’є .Саме дітям із таких сімей потрібно приділяти найбільше уваги. В сфері освіти підопічними міської ради є садочки. Рада забезпечує їх фінансування, ремонти, вирішує всі проблемні питання.

Важливим завданням міської ради є співпраця її з громадянами. В чому ж полягає специфіка маленького міста? – В тому що люди тісно співпрацюють з державою, небайдужі стараються не залишатись осторонь в вирішенні соціальних проблем.

В місті було створено інспекцію з благоустрою і прийнятий закон «правила благоустою міста Іллінці»

Суть закону : За те, щоб у місті було завжди затишно, чисто, своєчасно прибиралося та щоденно вивозилося сміття, мають відповідати не лише місцева влада та комунальні служби, а й усі іллінчани. Конституція України (ст.13) визначає: „ Власність не повинна використовуватися на шкоду людині та суспільству”, що означає: кожен мешканець, який, для прикладу, купив їжу в упаковці чи воду в ПЕТ-пляшці, стає власником тари та харчових відходів і, відповідно, має турбуватися про те, щоб відходи його життєдіяльності не завдавали шкоди навколишньому середовищу та об’єктам благоустрою міста. Кожен повинен усвідомити, що зобов’язаний сплачувати за вивезення твердих побутових відходів і їх захоронення на полігоні.Те саме стосується і інших заходів, які спрямовані на покращення благоустрою нашого міста.

Підсумки роботи інспекції з благоустрою

За короткий час існування інспекції з благоустрою було проведено ряд робіт пов’язаних з благоустроєм нашого міста Іллінці, а саме: завдяки поясненню нашим жителям інспекцією правил благоустрою і завдяки свідомості і бажанню іллінчан жити в чистому і охайному місті, було прибрано прилеглі території житлових будинків, як від сміття, так і від будівельного матеріалу. .

Також на даному етапі проводиться боротьба із самовільним встановленням точок торгівлі в невідведених для цього місцях. Порушники притягаються до адміністративної відповідальності згідно статті 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Найбільш облюбовані місця торгівлі, це проїзна частина по вул.К.Маркса біля Малого ринку, та за межами території Центрального ринку по вул.Ворошилова, і в одному і в другому випадку суворо забороняється торгівля. Тож на порушників які притягаються до адміністративної відповідальності складаються протоколи.

В загальному підводячи підсумки, було складено 8 приписів, вимоги яких були повністю виконані, та 13 протоколів. Оскільки метою на першому етапі існування інспекції було пояснення жителям нових ще для нас Правил благоустрою, то і рівень складених протоколів є невеликим, але в подальшому буде посилюватися контроль за порядком і чистотою у місті.

Заміна та встановлення нових контейнерів для сміття

Для зручності використання контейнерів для сміття та для поліпшення вигляду дворів в яких вони встановлені, міська рада проводить розширення та оновлення контейнерного господарства. На сьогоднішній день виготовлено 10 нових контейнерів, які обладнані кришками та механізмом підйому кришки за допомогою педалі. Такі контейнери вже поставлені біля багатоповерхівок по вулицях Леніна, Карла Маркса та Ворошилова. Процес їх встановлення буде продовжуватися і до кінця літа планується замінити всі контейнери в місті. Також на сьогоднішній день проводиться підготовка до експлуатації ще одного сміттєвоза з боковою загрузкою контейнерів, що дасть можливість вивозити побутові відходи з контейнерів щоденно. На сьогодні вивозиться пять разів на тиждень, окрім четверга та неділі.

Проблеми самоврядування

На даний час самоврядування знаходиться на етапі розвитку, адже наша країна не так давно стала незалежною. Звісно , поки що нам далеко до розвинених країн Європи в цій сфері діяльності держави. Тож спробуємо детальніше розглянути проблеми сучасного самоврядування.

1. Не проінформованість. Спробувавши запитати звичайного перехожого що він розуміє під «самоврядуванням міста» ми навряд чи почуємо коректну відповідь. Адже чуючи «самоврядування» ми навряд чи думаємо про діяльність держави, в уяві відразу ж з’являється картинка що це звичайні люди , які створюють якусь спільноту і займаються проблемами міста. Але насправді це глибока система зв’язків держави і населення міста затверджена законом. Через не достатню проінформованість виникає не зацікавленість людей приймати участь в будь-яких процесах пов’язаних із самоврядуванням міста. Поширена думка «мене не стосується» - байдужість людей, які пливуть за течією і не хочуть зробити крок назустріч. Можливо самоврядування для нас іще новинка , і до людей ще не зовсім дійшло що це таке, адже все приходить із досвідом. На мою думку для покращення системи самоврядування потрібно проводити просвітництво населення. Доносити ідеї не до старих людей , а до молоді. Проводити виховні роботи із студентами з питань самоврядування , адже це саме та ланка населення яке скоро буде домінуючою , і саме за нами, молоддю, стоїть завдання покращення системи самоврядування.

2. Недофінансування. Давня наболіла проблема не тільки органів самоврядування , але й цілої держави загалом. Я думаю не потрібно багато розповідати що таке фінансування і недофінансування , тому з цими проблемами ми стикаємось завжди і повсюди в повсякденному житті. Вирішення проблеми може бути таки :

 

  • Надання приорітету важливішим ланкам або сферам життя. На мою думку більшість коштів потрібно спрямовувати на освіту.
  • Правильне розпорядження землями міста, надання в оренду добрим господарям і без зазнання збитків.
  • Удосконалення податкової системи

 

3. Не допрацьована система розподілу обов’язків між органами самоврядування міста і районною радою. Мається на увазі те, що держава віддає перевагу районній раді вирішення тих проблем чи питання , які доцільніше було б вирішувати міській раді. Адже адже вирішення проблеми першою буде більш загальне, а вирішення проблеми міською радою буде об’єктивним і розгляне ним, так би мовити, з середини. Вирішенням проблеми є доопрацювання розподілу обов’язків державою.

4 Свідомість. Навідмінно від перших трьох проблем це питання залежить лише від нас – громадян, лише ми можемо вирішити чи пройдемо ми повз і залишимось осторонь, а чи лишній раз задумаємось, що це відбувається не десь там далеко в Києві, а тут поміж нас . Зрозуміти що наші дії можуть бути важливими не лише для нас , а для всіх жителів. Наприклад в питанні екології ми повинні займатись чистотою нашого міста. Прибирати забруднені ділянки, та насамперед просто не робити їх такими , починаючи з найлегшого – викинути сміття не до сусіда на подвір’я , а в смітник , тому що це наш дім навіщо його засмічувати?! Тут жити ж не швейцарцям, не німцям , а нам – українцям. Приймати участь у житті міськради, звісно легше сказати – «я не знаю», або «не чіпайте мене», але чи не краще добре подумати і прийняти якесь рішення, допомогти.

Читати інші роботи



Відео

English version