У Києві з'явились "служби", які за 500 доларів допомагають студентам складати іспити

 

У київських ВНЗ подорожчала сесія. Про це говорять самі студенти. За їхніми словами, вони заплатили за іспити взимку до $1 тис., хоча торік було вдвічі менше. 

"Раніше можна було домовитися з викладачем про відмінну оцінку за 500 грн, а тепер у нього ж коштує 70 євро (750 грн), чому дорожче, не пояснюють", - сказала студентка 4-го курсу одного із престижних факультетів Київського національного університету ім. Тараса Шевченко (КНУ) виданню "Сегодня"

"У нас, щоб здати залік, раніше потрібно було дати 150 грн, а тепер удвічі дорожче. За 7 заліків сума виявляється чимала - 2,1 тис. грн. Плюс іспити коштують у кожного викладача по-своєму: від $100 і вище", - повідомив "Сегодня" пятикурсник Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут" (КПІ). 

Студенти говорять, що найчастіше з викладачами домовляються старости груп, вони ж збирають зі всіх гроші й складають список тих, хто здав. 

Місяць тому, з початком зимової сесії, в інтернеті з'явилася маса оголошень, у яких студентам пропонують "допомогти вирішити проблеми з іспитами", зрозуміло, за гроші. Під виглядом третьокурсника з ВНЗ Києва журналісти вирішили відгукнутися на пропозицію й попросили "5 балів за іспит". 

"Ну, звичайно ми за трійку в КНУ беремо від $100 до $200 залежно від факультету. "Відмінно" буде коштувати не менше $500. У Національному педагогічному університеті ім. М.П.Драгоманова (НПУ) 250 баксів, у КПІ - мінімум $400", - сказав автор оголошення. Для того щоб "оформити заявку" на відмінну оцінку за іспит, він записав прізвище вигаданого студента, факультет, назву предмета, який треба "вирішити", та ім'я викладача, а потім попередив, що оплатити оцінку потрібно заздалегідь. 

"Ніяких договорів з вами ми не укладаємо, самі розумієте, які можуть бути ризики. Якщо щось піде не так, гроші повернемо. У нас серйозний бізнес, не переживайте", - говорить автор оголошення. Щоправда, заступник начальника Центру громадських зв'язків київської міліції Володимир Дмитренко не виключає, що це може бути шахрайство. 

Цього року крім антикорупційної гарячої лінії Міністерства освіти з'явився громадський колл-центр (тел.: +380 67 656-99-41), до якого можна анонімно скаржитися на хабарництво в київських ВНЗ. Його створила громадська ініціатива "Студентський захист". 

"Але з початку сесії поки що не було жодного дзвінка", - сказав координатор "Студзахисту" Андрій Черних. 

Жодної скарги на хабарництво у ВНЗ Києва не надійшло й на гарячу лінію Міністерства освіти й науки, молоді та спорту України (тел. у Києві +380 44 486-78-48). 

"Ця сесія стала прямо якоюсь рекордною. На хабарі взагалі не скаржилися", - сказав заступник директора Департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України Микола Фоменко.

 

 

Відео

English version