«Від Магдебурга до твого міста: очима тих, хто не байдужий»

17 січня 2011 року об 11.00 в приміщення Укрінформу відбулася прес-конференція ГО Молодіжна Альтернатива під час якої було оголошено конкурс під назвою: «Від Магдебурга до твого міста: очима тих, хто не байдужий». Конкурс проводиться за підтримки Міжнародного Фонду Відродження.

Учасниами пресс-конференції стали:

  1. Людмила Кудіна- ГО Молодіжна Альтернатива
  2. Ольга Боднар – Депутат ВРУ, Комітет з питань місцевого самоврядування
  3. Артем Біденко – Всеукраїнська громадська організація «Асоціація зовнішньої реклами України»
  4. Галина Усатенко – Громадська організація «Європа ХХІ»

 

У ході прес-конференції Голова ГО Молодіжна альтернатива повідомила, що її організація, за підтримки Міжнародного фонду Відродження оголошує про початок конкурсу есе: «Від Магдебурга до твого міста: очима тих, хто не байдужий». Конкурс має на меті підвищити рівень обізнаності молоді про становлення інститутів місцевого самоврядування та відповідність цих процесів загальноєвропейським трендам, надати можливість презентувати регіони України на національному та міжнародному рівні.

Назва конкурсу та ідея проекту були інспіровані історією Магдебурзького права – феодального міського права, що склалося в німецькому місті Магдебурзі, а згодом поширилося на багато інших міст Європи, стало символом феодального міського самоврядування. В Україні Магдебурзьке право поширилося у 14-15 ст. Незважаючи на те, що магдебурзьке право не відіграло в Україні тієї ролі, що на Заході, все ж воно, вносячи певні риси західноєвропейського міського устрою до українських міст, стало одним із важливих чинників культурного та правового наближення України до Західної Європи. І як вважають дослідники: українці і досі на рівні генетичної пам’яті зберігають європейські традиції самоврядування, принесені в Україну магдебурзьким правом.

Як зазначив Дмитро Шульга, старший менеджер Міжнародного Фонду Відродження «Одним з напрямків роботи Фонду в минулому році був конкурс «Європейська ідентичність України». Він спрямований на підтримку проектів, що розповідають про європейську ідентичність, європейські традиції на теренах України. Концепція нашого підходу полягає в тому, що європейські традиції, зв’язки з європейськими країнами – все це було не популярним в Україні протягом 70 років радянської влади і було практично стерто. Наразі, ми хочемо відновити ці традиції, ті надбання які Україна мала протягом тисячоліть свого становлення як держави. Магдебурзьке право існувало на теренах України і про це не потрібно забувати. Зараз місцеве самоврядування не таке розвинене, як за часів магдебурзького права, реформа місцевого самоврядування тільки має відбутися. Цей конкурс може стати цеглиною у фундамент майбутньої реформи»

У ході конкурсу, який триватиме з 15 січня по 15 лютого 2012 року, активна молодь отримає можливість презентувати свій регіон/місто/населений пункт крізь призму розвитку в ньому інститутів місцевого самоврядування, становлення європейських правових систем та європейських моделей розвитку.

Призерів конкурсу чекає як моральна винагорода - кращі есе, презентації будуть розміщені в мережі YouTube, Facebook, у друкованому виданні, і стануть відомими в Україні та за її межами, так і грошова: 1 місце – 1500 грн., 2 місце – 1000 грн., 3 місце – 2 особи по 500 грн.

Деталі та технічні вимоги до конкурсних робіт можна дізнатися на веб-сайті ГО Молодіжна альтернативи

Подача анкет на участь та електронних версій робіт здійснюється до 15 лютого 2012 року за адресою Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду , за поштовою адресою Молодіжна Альтернатива, м. Київ-01053, вул. Обсерваторна 11/1 офіс 214

Голова журі конкурсу Ольга Боднар, Народний депутат України, Заступник Голови Комітету ВРУ з питань державного будівництва та місцевого самоврядування зазначила: «Я вважаю, що за Магдебурзьким правом повинно бути майбутнє нашої країни і  її сьогодення. Ми повинні пропагувати його ідеї серед молоді, бо лише тоді, зрозумівши їх, молодь зможе в майбутньому ці ідеї відстоювати. На сьогоднішній день місцеве самоврядування потребує в першу чергу свого відстоювання. Молоді варто приєднуватися до вдосконалення місцевого самоврядування. І такий тандем: молодь, яка цікавиться місцевим самоврядування і місцеве самоврядування, що отримує молоді кадри привнесе певні інновації, які ми, як депутати, будемо сприяти просуванню на рівні законотворчого процесу».

Артем Біденко, виконавчий директор «Асоціації зовнішньої реклами України», член журі, сказав: «Чому є Європа сильною, чому є США сильними. Не тому, що там потужна держава і всі дотримуються права. Ці країни, починаючи з середніх віків, і Магдебурзьке право є одним з факторів цього процесу, провели розподіл на державу і громадянське суспільство. В Україні громадянське суспільство знаходиться в зародку. І ми зараз всі разом повинні займатися побудовою сектору самоврядування. А держава повинна створити умови для того, щоб громадяни, жителі міст змогли вирішувати свої власні питання. І молоде покоління, в першу чергу, повинно усвідомити, що все їхніх руках».

Людмила Кудіна, ГО «Молодіжна Альтернатива»  зазначила: «Українці, особливо молодь прагнуть  до Європи. Багато хто з них отримав можливість вчитися там, працювати, або подорожувати.  Соціологічні опитування та досвід Молодіжної Альтернативи, нажаль, говорять про те, що багато хто з молодих людей намагається емігрувати з України.  Цим проектом ми хочемо привернути увагу молоді до місцини де вона живе, до країни в цілому і довести, що ми Українці – європейська нація, що у нас на рівні генетичної пам’яті зберігаються європейські традиції самоврядування, принесені в Україну магдебурзьким правом, і ми горді за свою країну».

Радослава Чекмишева, Громадська організація «Європа ХХІ» підсумувала: «Варто зазначити, що українська молодь хоче і прагне бути активною, але часто не має на то можливостей. Такі конкурси, як цей можуть стати тією рушійною силою за допомогою якої молодь не тільки з великих міст, а із районних центрів  зможе долучитися до комунікації і  отримає шанс себе проявити».

 

Відео

English version